Potpisani ugovori za zagrebački Centar za gospodarenje otpadom – Bandić: “Zagrebački otpad možemo riješiti samo mi koji ga i stvaramo”

Potpisani ugovori za zagrebački Centar za gospodarenje otpadom – Bandić: “Zagrebački otpad možemo riješiti samo mi koji ga i stvaramo”

Ugovori vezani za projekt izrade studijsko-projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom, potpisani su u ponedjeljak u zagrebačkoj Gradskoj upravi, objavio je Grad.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020., potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, dok su Ugovor o sufinanciranju provedbe projekta i izrade studijsko-projektne dokumentacije potpisali tajnica Fonda za zaštitu okoliša Andrea Bartolić i Igor Zgomba.

Temeljem Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, kojeg je lani donijela Vlada, definirana je izgradnja 11 centara za gospodarenje otpadom. U siječnju je potpisan sporazum o suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom, sukladno kojem je izrađen projektni zadatak te je predan na ograničeni javni poziv koji je objavilo Ministarstvo zaštite okoliša kojim se odobravaju sredstva, rekao je Zgomba. Posljednji korak je današnje potpisivanje ugovora, dodao je Zgomba objasnivši da dokumentacija uključuje izradu studija izvedivosti i utjecaja na okoliš, idejno rješenje te aplikaciju na EU fondove. Procijenjena vrijednost projekta je oko 30 milijuna kuna, a 85 posto se financira fondovima EU.

Sustav radi na sprječavanju nastanka otpada, njegovom prikupljanju te iskorištavanju, rekao je Ponoš, navodeći da je u sklopu koncepta skupljanja otpada osigurano preko 185 tisuća spremnika za Grad i Županiju u vrijednosti 112 milijuna kuna.

Centri za gospodarenje otpadom, posebice zagrebački s obzirom na veličinu područja, zadnja su karika i vjerojatno najvažnija u lancu kreiranju sustava kružne ekonomije, rekao je ministar Tomislav Ćorić. Dodao je da je izgradnja infrastrukture za gospodarenjem otpadom obuhvatila niz novih reciklažnih dvorišta, informativne i edukativne aktivnosti te javni poziv za iskazivanje interesa za nabavku spremnika. Prije par dana objavljen je javni poziv za iskaz interesa za vozila, a za rujan se priprema poziv za izgradnju sortirnica.

Centar za gospodarenjem otpada, posebice onaj zagrebački, s obzirom na veličinu područja koji bi trebao obuhvatiti zadnja su karika i vjerojatno najvažnija u lancu kreiranju sustava kružne ekonomije u Republici Hrvatskoj, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Izgradnja infrastrukture za gospodarenjem otpada obuhvatila je niz novih reciklažnih dvorišta, informativne i edukativne aktivnosti te javni poziv za iskazivanje interesa za nabavku spremnika. Prije par dana objavljen je javni poziv za iskaz interesa za vozila, a u 9. mjesecu spremamo poziv i za izgradnju sortirnica. Nadam se da ćemo u narednom razdoblju svjedočiti na isti način i potpisivanju ugovora za realizaciju centra koji je svojom veličinom izuzetno važan za RH i da ćemo do 2020. ukoliko budemo svi optimalno iskoristili vrijeme i resurse svjedočiti i njegovom dovršetku, zaključio je ministar Ćorić.

Potpisivanjem današnjih Ugovora u Gradskoj upravi svjedočimo dobroj suradnji između resornog ministarstva i Grada Zagreba, rekao je gradonačelnik Bandić. To je početak operacionalizacije plana za gospodarenjem otpada kojega je donijela Vlada u siječnju 2017. godine i siguran sam da ćemo taj posao uspješno i završiti. Zagrebački otpad možemo riješiti samo mi koji ga i stvaramo, ali uz podršku Vlade i resornog ministarstva. Vjerujem da će do završetka izgradnje Centra za gospodarenjem otpada ekološka osviještenost naših sugrađana biti na zavidnoj razini te da neće zaostajati za ekološkom infrastrukturom, dodao je gradonačelnik Bandić.

Autor/H/B.B./Foto/Grad Zagreb

Foto/Grad Zagreb

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI