Žalac potpisala ugovore za tri projekta na zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije

Žalac potpisala ugovore za tri projekta na zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije

Ugovori za tri projekta na zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ukupno vrijedna oko 50 milijuna kuna potpisani su u utorak u Drnišu s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac.

Potpisnici ugovora su ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i provedbu projekata EU Tomislav Petric, a u ime nositelja projekata ugovore su potpisali ravnateljica JU Priroda ŠKŽ Anita Babačić Ajduk te gradonačelnici Šibenika i Drniša, Željko Burić i Josip Begonja.

„Sva tri projekta provode se na zaštićenim područjima Šibensko – kninske županije, kojima upravlja JU Priroda ŠKŽ, te je tako na Međunarodni dan bioraznolikosti i hrvatski Dan zaštite prirode Šibensko-kninskoj županiji dodijeljeno preko 50 milijuna kuna za financiranje projekata zaštite prirodnih vrijednosti. Sva tri projekta nastala su kao plod suradnje JU Priroda ŠKŽ s predstavnicima lokalne zajednice i Šibensko – kninskom županijom, kao osnivačem ustanove.

Ovo je najbolji dokaz da zaštita prirode nije „trošak i kočnica razvoja“, kao se to često doživljava, već upravo suprotno – temelj održivog razvoja čitavog područja te podrška gospodarskom razvoju lokalnih sredina i otvaranju novih radnih mjesta, uz istovremeno saznanje da time neće biti ugrožene prirodne vrijednosti. Posebno veseli činjenica što je potpisivanje ugovora za Promicanje održivog razvoja prirodne baštine vrijednih preko 50 milijuna kuna održano baš na Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.“, kazao je župan Goran Pauk te zahvalio Ministarstvu regionalnog razvoja i čestitao svim uključenima u ove projekte, a posebno djelatnicima Javne ustanove „Priroda“ koji već godinama rade na realizaciji velikih i vrijednih projekata u Šibensko-kninskoj županiji.

Druga faza Turističke valorizacije Kanala sv. Ante vrijedna je oko 26 milijuna kuna, od čega Šibensko – kninska županija sufinancira 23% iznosa. Radi se o dugo očekivanom nastavku projekta započetog uređenjem šetnice 2012. godine. Prostor nekadašnje vojarne Minerska postat će iznimno atraktivan za posjetitelje, a istovremeno će educirati o zaštićenim staništima i vrstama iz ekološke mreže NATURA 2000 i promovirati važnost očuvanja bioraznolikosti. Uz poučnu stazu za slijepe i slabovidne i čitav niz atraktivnih i edukativnih sadržaja, bit će izgrađen i prihvatni centar za posjetitelje tvrđave sv. Nikole, čija je obnova, pod budnim okom UNESCO-a, u tijeku.

Hrvatski centar Koralja na Zlarinu projekt je Grada Šibenika, vrijedan oko 24 milijuna kuna. Obuhvaća uređenje posjetiteljskog, edukativnog i istraživačkog centra, nabavu električnih ili hibridnih vozila i brojne edukativne sadržaje.

Projekt Grada Drniša „Natura Drniš“, vrijedan oko 5,7 milijuna kuna, predviđa uređenje pješačko-biciklističke staze, hostela, terminala za najam bicikala, izradu aplikacija i slikovnica na temu očuvanja prirodne baštine, dječje ekološke radionice i volonterske radionice gradnje suhozida, ‘bunja’ i ‘guvna’.

„Projekti se temelje se na povećanju privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te uspostavi boljeg upravljanja posjetiteljima odredišta prirodne baštine, pri čemu je naglasak na razvijanju javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti kroz promociju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000.“, kazala je ministrica Gabrijela Žalac i čestitala svima koji su zaslužni za kvalitetnu pripremu projekata.

Javna ustanova „Priroda“ Šibensko-kninske županije osim što je nositelj projekta Turističke valorizacije kanala sv. Ante, u ostala dva projekta uključena je kao partner i provodit će mjere praćenja životinjskih vrsta i njihovih staništa, zaštićenih u okviru ekološke mreže Natura 2000.

Izvor/Šibenski portal/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI