Nova šefica NP-a Krka Nella Slavica već prvim potezima izazvala bijes turističkih vodiča

Nova šefica NP-a Krka Nella Slavica već prvim potezima izazvala bijes turističkih vodiča

Nakon što je Večernji list otkrio da posjeduje dvije stranačke iskaznice, HDZ-a i HNS-a, ali ne i magisterij iz ekonomije, kako su je, svjesno ili nesvjesno, pogrešno titulirali u šibenskoj podružnici HDZ-a, već s prvim danima na dužnosti ravnateljice Nacionalnog parka Krka izazvala je bijes turističkih vodiča na lokalnoj i nacionalnoj razini, piše Večernji list.

Podsjetimo, Nella Slavica koja je istodobno bila članica HDZ-a i HNS-a, iako je nižeg akademskog ranga od protukandidatkinje, doktorice znanosti Ljiljane Zmijanović koja, osim toga, ima i 482 dana borbenog staža, imenovana je na čelo Nacionalnog parka Krka.

“NP Krka zapošljava 14 vodiča interpretatora, no kako raste broj posjetitelja, veće su i potrebe za kvalitetnim turističkim vodičima koji će znati prezentirati sve vrijednosti parka”, objašnjenje je ravnateljice NP-a Krka Nelle Slavice, piše Večernji list.

Prema odluci Nelle Slavice, od 1. siječnja 2020. područjem NP Krka mogu voditi samo turistički vodiči koji će imati položeni stručni ispit, izveden po posebnom programu na Veleučilištu u Šibeniku. Prvi seminar trebao je biti održan proteklih dana, a do kraja godine bit će organizirana još tri, po cijeni od 1700 kuna. – NP Krka zapošljava 14 vodiča interpretatora, no kako broj posjetitelja raste, veće su i potrebe za kvalitetnim turističkim vodičima koji će znati prezentirati sve vrijednosti Parka – tvrdi ravnateljica NP Krka Nella Slavica.

Predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Kristina Nuić Prka poslala je dopis čelništvu NP-a Krka, u kojem je tražila objašnjenje “na temelju kojeg propisa je odlučeno da se zabrane već stečena prava, licence i ispiti te da se ponovo polaže isto uz naknadu?’ Istaknula je kako je ovaj postupak protuzakonit, nekorektan i neprofesionalan. Također ih zanima zašto nisu obavijestili o tome turističke agencije, kao i Hrvatsku obrtničku komoru.

“I mi smatramo edukaciju vodiča i postupke u cilju zaštite okoliša dobrima. Ali uvijek samo one koji su u skladu sa zakonskim propisima. Cjelokupni postupak učinjen je protuzakonito, neprofesionalno i nekorektno “, tvrdi Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča, koja je promptno uputila dopis čelništvu NP Krka, tražeći odgovor na pitanje: na temelju kojeg propisa temelje odluku da retroaktivno zabrane već stečena prava i položene ispite i licencirane vodiče za kompletnu Šibensko-kninsku županiju te traže da se mora opet polagati ista materija i to uz naknadu?

Zanima ih i zašto se o istom pitanju nisu obavijestile turističke agencije te zašto se nije obavijestio HOK, s obzirom na veliki broj turističkih vodiča obrtnika.

Također u tekstu na internetskoj stranici NP Krka objavljuje se mogućnost vođenja i onim vodičima koji nemaju položen ispit za Splitsko-dalmatinsku županiju, što je protivno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, a onim vodičima koji imaju položen posebni dio ispita za Šibensko-kninsku županiju odobrava se popust od 10 posto, što diskriminira sve vodiče izvan te županije – navodi Kristina Nuić Prka.

“Iz postupka ravnateljice proizlazi da su turistički vodiči najveći problem u zaštiti prirodnih bogatstava i okoliša, a u isto vrijeme odobravaju kupanje unutar NP Krka pa nam cipli u Skradinu imaju miris Coppertonea”, poručila je u ime Zajednice turističkih vodiča Nuić-Prka.

Za pravo im daje i Ministarstvo turizma koje se slaže s time da je cijeli postupak napravljen protivno pravila struke.

Mišljenja smo da se najavljeno obrazovanje za turističke vodiče koje organizira Javna ustanova NP Krka može prihvatiti samo kao neobavezno ali nikako kao uvjet. Osim što ne bi bilo sukladno odredbama Zakona o pružanju usluga u turizmu, predstavljalo bi i trošak za turističke vodiče – kažu u Ministarstvu turizma.

“Bude li se ustrajalo na ovakvom tečaju, pokrenut ćemo daljnje akcije i sigurno ćemo protestirati na sve moguće raspoložive demokratske načine”, poručila je Kristina Nuić Prka.

Izvor/Večernji list/Foto/Turistička zajednica

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI