Postoji samo jedan način pristupa Trumpu?

Postoji samo jedan način pristupa Trumpu?

New York Times je u nedjelju objavio opširan članak u kojem se opisuje kako široka mreža demokratskih dužnosnika, progresivnih aktivista i nadzornih skupina, među ostalima, “poduzimaju izvanredne korake u pripremi za potencijalno drugo Trumpovo predsjedništvo”, piše CNN.

Među primjerima su bili napori guvernera Washingtona Jaya Insleeja da svoju državu učini utočištem u kojem bi žene mogle slobodno tražiti pobačaj bez straha od kaznenog progona. Članak je također citirao organizaciju koja preventivno zapošljava novog revizora u slučaju da Trump naloži Poreznoj upravi da cilja na grupu tijekom drugog mandata.

S jedne strane, trebali bismo pozdraviti ove dužnosnike i organizacije jer su shvatili da Donald Trump ponovno u Bijeloj kući predstavlja jedinstvenu prijetnju našim demokratskim slobodama. Ali jedini siguran način da se spriječi Trumpa da potkopa vladu za kampanju odmazde u kojoj će Trumpovi lojalisti biti na ključnim pozicijama u saveznoj vladi – i uvesti krajnje desničarski program – je poraziti ga ovog studenog. Moramo se fokusirati samo na to da barbare držimo izvan vrata, a ne da smišljamo kako umanjiti štetu nakon što su unutra.

Trump govori svakome tko želi slušati koji su njegovi mračni ciljevi za drugi mandat – od masovnih deportacija do izgradnje ekspanzivnih zatočeničkih kampova za migrante do proširenja njegove predsjedničke ovlasti. Tu je i njegov duboko zabrinjavajući zavjet da će “osloboditi” Ameriku od onih koji mu nisu lojalni.

Ovo smo prvi put čuli tijekom njegovog govora 2023. godine na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) gdje je obećao svojim pristašama da će on biti njihova “osveta”. Zatim je obećao da će ciljati na demokrate, “lažne medije”, republikance samo po imenu, globaliste i druge koji mu se protive, uzvikujući: “Oslobodit ćemo Ameriku od ovih zlikovaca i nitkova jednom zauvijek.” Ponovio je ovo obećanje da će “osloboditi” našu naciju od onih koji mu se protive, uključujući i na prošlomjesečnom skupu u Wisconsinu.

Kada ste ikada čuli američku političku figuru da govori o “oslobađanju” zemlje od sunarodnjaka Amerikanaca s kojima se jednostavno politički ne slažu? Pretpostavljam da niste, jer nikada nismo imali nekoga tko je obećao da će biti diktator “prvog dana” – a onda “nakon toga, ja nisam diktator”, tvrdio je – da vodi jedan od naša dva glavna političke stranke.

Da budemo iskreni, malo je vjerojatno da će oblici otpora korišteni za osujećivanje Trumpova plana u prvom mandatu djelovati protiv ovog ogorčenog, bijesnog osuđenog zločinca koji je žestoko spreman na odmazdu i čišćenje Amerike od onih koji neće kleknuti pred njim.

Čak je i strategija detaljno opisana u nedjeljnom članku New York Timesa, koja je uključivala korištenje sudova za usporavanje Trumpove agende za drugi mandat, daleko manje vjerojatno da će ovaj put biti uspješna. Jedan od razloga za to je taj što je Trump u svom prvom mandatu mogao potvrditi više od 200 saveznih sudaca, uključujući tri suca Vrhovnog suda SAD-a koje je on osobno imenovao.

Pogledajte samo kako se čini da je federalna sutkinja Aileen Cannon koju je imenovao Trump usporila Trumpov kazneni progon zbog optužbi za zadržavanje povjerljivih dokumenata, što je navelo kritičare da kažu da ona nastavlja Trumpovu strategiju pokušaja odgode njegovog suđenja do nakon izbora.

A zemlja trenutačno promatra kako Vrhovni sud naklonjen GOP-u štiti Trumpa od kaznenog progona prije izbora u studenom za njegove navodne zločine u vezi s pokušajem da ostane na vlasti unatoč gubitku izbora 2020. odugovlačeći s odlukom o Trumpovoj tvrdnji za potpuni imunitet.

Sa zakonodavnog gledišta, kad bi Trump uspio pobijediti i kad bi MAGA republikanci bili u mogućnosti također preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom i Senatom, mogli bismo očekivati ​​da će ispuniti popis snova desničarske politike za kojima su dugo priželjkivali. Ovo neće biti kao Trumpov prvi mandat kada su mu se neki republikanci suprotstavili kako bi blokirali njegovu radikalnu agendu – s najpoznatijim primjerom pokojnog senatora iz Arizone Johna McCaina koji je svojim glasom spriječio Trumpa da ukine Zakon o pristupačnoj skrbi.

Gotovo svi republikanci koji su se usudili suprotstaviti Trumpu su izvan Kongresa ili su kapitulirali pred njegovom nedemokratskom vladavinom. Od 10 republikanaca u Zastupničkom domu koji su u siječnju 2021. glasali za opoziv Trumpa zbog poticanja pobune 6. siječnja, samo su dvojica ostala u Kongresu (zastupnik Dan Newhouse iz države Washington i David Valadao iz Kalifornije).

Kapitulirali su i republikanci u Senatu. Senator Mitt Romney, glasni Trumpov kritičar, napustit će dužnost ovog siječnja. Čak se i čelnik senatske manjine GOP-a Mitch McConnell — koji je nakon napada 6. siječnja žestoko obrušio na Trumpa u Senatu riječima: “Nema sumnje da je predsjednik Trump praktički i moralno odgovoran za provociranje događaja tog dana” — prošli tjedan susreli s Trumpom i proglasio njihov susret “posve pozitivnim”. Ali čak i ako Trump nema Kongres pod kontrolom GOP-a, nema ograničenja u šteti koju bi mogao nanijeti naciji tijekom drugog mandata. Malo bi ga ograničenja moglo obuzdati.

Zato strategije otpora drugom mandatu samo odvraćaju resurse od gorućeg imperativa koji je pri ruci: sprječavanja Trumpa da osvoji drugi mandat. To je glavni prioritet – zapravo, jedini pravi prioritet – na koji bismo se trebali usredotočiti. Ništa drugo nije važno.

Izvor/ CNN/ Opinion by Dean Obeidallah/ CNN/ Foto: Ilustracija/ Totalno HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI