MUP: Novac za Malu Goricu može se uložiti i u obnovu postojećih prihvatilišta te uređenje državnih stanova za azilante

MUP: Novac za Malu Goricu može se uložiti i u obnovu postojećih prihvatilišta te uređenje državnih stanova za azilante

Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je izvijestilo da, nakon odluke gradskog vijeća Petrinje i braniteljske peticije, može odustati od izgradnje prihvatilišta za tražitelje azila Mala Gorica kod Petrinje i za to namijenjenih četiri milijuna eura uložiti u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta i državnih stanova za smještaj tražitelja azila.

MUP je izvijestio da je, kao zainteresirana stranka, od početka inicirao otvoreni dijalog s lokalnom zajednicom i građanima želeći doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju te ukazati na pozitivne aspekte izgradnje azilantskog prihvatilišta kod Petrinje. “Tijekom navedene komunikacije s gradonačelnikom Dumbovićem i županom Žinićem, a kasnije i članovima Gradskog vijeća, svima je predstavljena namjena i cilj, ali i potreba jačanja kapaciteta za smještaj tražitelja azila u Republici Hrvatskoj te je Ministarstvo s navedenim projektom i započelo, smatrajući da postoji njihova načelna spremnost i volja da, kao predstavnici lokalne zajednice, obnove potpuno devastirani kompleks te prateću infrastrukturu bivšeg prognaničkog naselja u Maloj Gorici”, navodi MUP u priopćenju.

Shodno tome, a “posve transparentno i bez namjere uskraćivanja informacija, ovo Ministarstvo je Odluku o dodjeli financijskih sredstava iz Fonda za azil, migracije i integraciju za provedbu navedenog projekta, donesenu 9. srpnja 2018. godine, odmah javno objavilo na svojim službenim internetskim stranicama”. “Uzimajući u obzir da je u navedenoj Odluci jasno naznačena namjera dodjele financijskih sredstava u iznosu od 4 milijuna eura, kao i da je ovo Ministarstvo odgovorilo i dalo informacije na sve zaprimljene upite medija, ali i predstavnika lokalnih vlasti tijekom službenih sastanaka, nikako ne možemo prihvatiti optužbe za netransparentno postupanje ili izbjegavanje odgovornosti”, ističu u MUP-u. Podsjećaju da je na sastancima i javnim tribinama koje su informirale građane u većem broju slučajeva nazočio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ali i drugi najviši predstavnici našeg Ministarstva.

“Sudjelujući na javnim tribinama demantirali smo netočne informacije koje su plasirane u javnost te smo željeli odagnati neutemeljenu bojazan i nelagodu koju građani možda osjećaju vezano uz dolazak tražitelja azila na njihovo područje. Naime, ovim projektom osigurali bi se dodatni smještajni kapaciteti do 200 osoba isključivo ranjivim skupinama izbjeglica, s naglaskom na obitelji s djecom te osobama koje traže zaštitu od progona u svojim državama. Naša dosadašnja iskustva s drugim prihvatilištima u Republici Hrvatskoj, a o kojima je svjedočio i naš partner u integraciji, pater Tvrtko Barun iz Isusovačke službe za izbjeglice, govore u prilog tome da prisutnost tražitelja međunarodne zaštite nije utjecala na stanje sigurnosti u toj zajednici. Također, Ministarstvo unutarnjih poslova se obvezalo da će u svakom trenutku osigurati dovoljan broj službenika koji će građanima i nadalje osiguravati mir te javni red u zajednici”, kažu u MUP-u.

Ističu i da bi se realizacijom tog projekta otvorio “određeni broj novih radnih mjesta za socijalne radnike, medicinske sestre, domare, kuhare i drugo popratno osoblje prihvatilišta, a lokalna zajednica dodatno bi prosperirala poboljšanjem komunalne infrastrukture na području Male Gorice i Petrinje”. “Budući je i sam ministar Božinović više puta javno rekao kako nijedno rješenje neće biti nametnuto dokle god postoji nesuglasje s lokalnom zajednicom, moramo utvrditi da se ovdje ne radi o političkom pitanju niti o brizi za stanje sigurnosti lokalne zajednice, već se radi isključivo i samo o humanitarnom pitanju za čije rješavanje nažalost trenutačno nema sluha.

Upravo stoga, iznenađeni razlozima nepodržavanja projekta, ali uvažavajući da je Gradsko vijeće o tome donijelo negativnu odluku, kao i činjenicu da se načelo humanosti i načelo solidarnosti ne mogu nametati jer bi to bilo u izravnoj suprotnosti s prirodom pomoći potrebitima koja može biti samo dobrovoljna, u MUP-u pripremamo odluku kojom ćemo polovicu od iznosa predviđenog za Malu Goricu uložiti u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta, a drugu polovicu u obnovu određenog broja stanova u vlasništvu Republike Hrvatske za smještaj tražitelja azila”, izvijestio je MUP.

Tekst: Hina/Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI