Poštanskim pošiljkama iz SAD-a u Hrvatsku krijumčarili velike količine oružja

Poštanskim pošiljkama iz SAD-a u Hrvatsku krijumčarili velike količine oružja

Hrvatska policija razbila je peteročlanu zločinačku skupinu čije članove tereti da su preko interneta iz SAD-a naručivali veće količine pištolja i dijelova oružja, koje je potom pod lažnom deklaracijom stizalo u Hrvatsku na adresu navodnog organizatora krijumčarskog lanca.

Splitski Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je, u koordinaciji s Uskokom, kriminalističkim istraživanjem obuhvatio četvoricu hrvatskih državljanina u dobi od 42, 63, 59 i 34 godine te 31-godišnjeg nizozemskog državljanina, izvijestio je MUP.

Uskok je, pak, objavio na svojim internetskim stranicama da je protiv petorice osumnjičenika pokrenuo istragu zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja te da je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

Okrivljeni su se, prema sumnjama Uskoka, od početka 2018. do 21. studenoga na području Splitsko-dalmatinske županije i Zagreba povezali u zajedničko djelovanje radi stjecanja velike nepripadne imovinske koristi kontinuiranom kupovinom većih količina vatrenog oružja i dijelova oružja iz SAD-a i njegove prodaje na ilegalnom hrvatskom tržištu.

Oružje deklarirano kao auto dijelovi, motocikli, igračke…

Tako je sukladno planu i podjeli zaduženja, prvookrivljeni preko interneta iz SAD-a dogovarao kupovinu i isporuku veće količine pištolja i dijelova za pištolje, dok je isporučitelj naručene pištolje i dijelove lažno deklarirao kao dijelove za automobile, motocikle i igračke.

Prema uputi prvookrivljenika, isporučitelj je pošiljke slao na njegovo ime i adresu, kao i na ime izmišljene osobe na adresi njegovog radnog mjesta na području grada Omiša. U posao je bio uključen i otpremnik carinjenja u pošti koji je pakete s pištoljima ili njihovim dijelovima stavljao u redovni poštanski promet i tako omogućio izbjegavanje carinske kontrole.

Pakete je preuzimao prvookrivljeni 46-godišnjak , dok je drugookrivljeni 63-godišnjak sklapao dijelove pištolja, nakon toga su ih prodavali preostaloj dvojici okrivljenika koji su ih kupovali radi daljnje prodaje.

Trojica predana pritvorskom nadzorniku, jedan od ranije u zatvoru, a jedan nije dostupan

MUP je objavio također da su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja trojica osumnjičenih predana pritvorskom nadzorniku, dok je petoosumnjičeni 31-godišnjak trenutno nedostupan.

Drugoosumnjičeni se od ranije nalazi u istražnom zatvoru jer je u kući neovlašteno držao velike količine oružja i streljiva, ali i veliku količinu novca u različitim apoenima. Služba za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split protiv njega je još u listopadu podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

U pretrazi su mu pronašli 45 pištolja i revolvera različitih marki, 28 pušaka, dvije strojnice, pet automatskih pušaka različitih marki, jedna poluautomatska puška, 11 prigušivača, 162 komada različitih sastavnih ili rezervnih dijelova vatrenog oružja, 18199 komada puščanog i pištoljskog streljiva, 1017 inicijalnih kapisli za streljivo i pet kilograma baruta.

MUP navodi da je tijekom istraživanja ostvarena iznimno kvalitetna međunarodna suradnja s redarstvenim vlastima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i suradnja s Carinskom upravom i Hrvatskom poštom, a sve u koordinaciji s Uskokom. (Hina)

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI