Posljednji ispraćaj Nikice Valentića na groblju Mirogoju, došli na oproštaj premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković

Posljednji ispraćaj Nikice Valentića na groblju Mirogoju, došli na oproštaj premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković

Uz najviše počasti, od Nikice Valentića, bivšeg predsjednika hrvatske Vlade, u petak se na groblju Mirogoju, oprostila obitelj, prijatelji, bivši i sadašnji državni dužnosnici, među kojima i premijer Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Govorima su se oprostili njegovi prijatelji – ministar pravosuđa u njegovoj vladi Ivica Crnić te bivši predsjednik Vlade RH Franjo Gregurić.

“Neka ovaj tužan trenutak ne bude samo žalovanje već prilika da slavimo život i postignuća velikog čovjeka”, istaknuo je Crnić.  Ako postoji američki san Nikica ga je, kazao je, dosanjao na potpuno hrvatski način.

U život je krenuo kao jedno od brojne djece iz vrijedne obitelji Valentić iz Gospića u njegovoj voljenoj Lici. Uvijek je naglašavao svoje hrvatske i ličke korijene, bio je i ostao lička ljudina u najboljem smislu te riječi, rekao je Crnić.

Od školarca u Gospiću, studenta prava u Zagrebu, gospodarstvenika, odvjetnika – dosegnuo je političke vrhunce – bio je zastupnik iz redova HDZ-a u Hrvatskom saboru i predsjednik jedne od važnih ratnih hrvatskih Vlada.

“Oduvijek je bio osobit – bio je stvoren da bude prvi, u krvi mu je bilo da bude predvodnik”, rekao je za Valentića njegov prijatelj Crnić.

Naglasio je Valentićev izniman doprinos u stvaranju slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske. Dok je bio premijer osigurana su sredstva za daljnju uspješnu obranu Hrvatske od agresora, provedene su uz ostalo i oslobodilačke akcije Bljesak i Oluja, a na gospodarskom planu prestali su tadašnji redovi za crni kruh, te je donesen stabilizacijski program, usred rata stopirana je inflacija i uvedena je nova nacionalna stabilna valuta kuna.

Uz sve to, Hrvatska je u isto vrijeme brinula za oko 650 tisuća izbjeglica i prognanika. Valentićeva Vlada predložila je i mnoge moderne zakone, koji su i danas u primjeni, prisjetio se.

“Smatraju ga ponajboljim hrvatskim premijerom. To i puno drugoga, dovoljno je za deset, a ne za jedan život. Bio je iznimno ponosan čovjek, tolerantan i dobrohotan – te je vrline znao iskazati upravo kad je bilo najteže”, poručio je Crnić.

“Odlazi čovjek koji je sijao dobro i radost svima oko sebe. Bog ga je obdario vrlinama kao malo kojeg čovjeka”, rekao je Gregurić.  Valentić se, rekao je, 90-tih godina kada je trebalo, odazvao pozivu domovine i predsjednika Tuđmana, nesebično ih dao za opće dobro.

Njegov doprinos nemjerljiv je u povijesnom dijelu stvaranja hrvatske države i vrijeme će pokazati kako su njegovo znanje i sposobnosti kao predsjednika Vlade u najtežim trenucima naše povijesti bile važne, istaknuo je Gregurić.

Svojom vizijom i snagom u tijeku Domovinskog rata Valentić je učinio mnogo, poticao je i održavao domaću proizvodnju svih dobara potrebnih za život građana kao i obrambenih snaga.  “Nikica je jedan od onih koje povijest Hrvatske ne smije zaboraviti. Bio je beskompromisni borac za hrvatsku samostalnost, jačanje hrvatske vojske i policije te njihovo opremanje do konačne pobjede u Domovinskom ratu. Bio je uvijek na prvoj liniji obrane svih demokratskih vrijednosti Hrvatske”, istaknuo je Gregurić.

Sprovodni obred je vodio fra Ivan Marija Lotar, rektor bazilike sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu.

Nikica Valentić, bivši hrvatski premijer i saborski zastupnik HDZ-a u dva mandata, umro je 3. svibnja u 73. godini. Za svoje zasluge u društvenom i političkom radu tijekom izgradnje hrvatske države i gospodarstva bio je višestruko odlikovan, te je dobitnik Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Redom Ante Starčevića kao i Redom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića i Redom hrvatskog trolista.

Izvor/ Hina/ Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI