Posljednji ispraćaj dr. Miroslava Tuđmana, sina prvog hrvatskog predsjednika

Posljednji ispraćaj dr. Miroslava Tuđmana, sina prvog hrvatskog predsjednika

Na zagrebačkom groblju Mirogoj u četvrtak je održan posljednji ispraćaj dr. Miroslava Tuđmana, saborskog zastupnika, istaknutog hrvatskog znanstvenika i političara te sina prvog hrvatskog predsjednika.

Dr. Tuđman je pokopan uz najviše vojne počasti, a od njega su se oprostili obitelj te brojni prijatelji i kolege iz javnog, kulturnog i političkog života Hrvatske.

Na posljednjem ispraćaju, među ostalima, bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, saborski zastupnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima, Hrvatski generalski zbor i brojni drugi.

Prof. dr. Miroslav Tuđman umro je 31. siječnja u 75. godini nakon višetjedne borbe s koronavirusom.

Miroslav Tuđman rođen je 25. svibnja 1946. u Beogradu. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao te doktorirao. Sveučilišni profesor, publicist, zastupnik u Hrvatskom saboru i jedan od utemeljitelja hrvatskog obavještajnog sustava svojim je stručnim, pedantnim i marljivim političkim, društvenim i akademskim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti.

Iza dr. Miroslava Tuđmana ostaje plodonosna znanstveno-nastavna, publicistička i politička karijera. Kao diplomirani filozof i sociolog i doktor informacijskih znanosti, predavao je na brojnim institucijama, od Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Mostaru, preko Ratne škole do Diplomatske i Obavještajne akademije. Autor je više od 200 znanstvenih članaka, organizator mnogih stručnih skupova i voditelj niza istraživačkih projekata.

Tijekom i nakon Domovinskog rata obnašao je odgovorne dužnosti ravnatelja Hrvatske izvještajne službe, člana Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti predsjednika Republike i zamjenika predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost, pri čemu je dao nesebičan doprinos uspostavi i izgradnji institucija moderne hrvatske države.

Više pročitajte u priloženom linku.

Na zagrebačkom Mirogoju pokopan Miroslav Tuđman

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Nacional.hr/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI