Posjetom Vrpolju Kolinda Grabar-Kitarović završila boravak u Brodsko-posavskoj županiji

Posjetom Vrpolju Kolinda Grabar-Kitarović završila boravak u Brodsko-posavskoj županiji

Boravak u Brodsko-posavskoj županiji, u koju je na dva dana premjestila ured, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je u srijedu navečer posjetom općini Vrpolju, na istoku županije, gdje se susrela s građanima, a tijekom prigodnog programa u Domu kulture poručila je kako nema nijednog razloga da Slavonija ne bude razvijena i da njezini stanovnici ne žive dobro i ugodno.

“Hrvatska nije tamo neki Pantovčak. U redu, je, ali Hrvatska ste prije svega svi vi, svi njezini građani”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović, dodajući kako je iz želje da pobliže upozna sve hrvatske krajeve i njihove stanovnike donijela odluku o povremenom premještenju svojeg ureda u sjedišta županija. Istaknula je kako neizmjerno voli doći u Slavoniju jer voli Šokadiju, vjenčanja i krštenja koja su ispunjena tradicijom.

Zauzela se za povezivanje ‘zelene’ i ‘plave’ Hrvatske. Ocijenila je kako više nemamo vremena za donošenje kojekavih strategija i razvojnih planova te da su potrebne brze i učinkovite mjere kako bi se gospodarska i demografska situacija u Hrvatskoj i Slavoniji počela mijenjati na bolje.

Načelnica općine Vrpolja Ankica Zmaić rekla je pozdravljajući hrvatsku predsjednicu kako Vrpolje zovu i ‘Kolindinom općinom’ jer je njezinu kandidaturu za predsjednicu poduprlo 77 posto birača.

Pohvalila se mnogim projektima koji se provode na području općine Vrpolja u kojoj u tri naselja živi oko 3500 stanovnika. Na području općine djeluje 350 OPG-ova, rekla je, ističući kao najvažnije projekte izgradnju poslovno-investicijske zone i eko-etno kuće, za koje općinske vlasti namjeravaju povući novac iz EU fondova. Zmaić je podsjetila da se u Vrpolju rodio i hrvatski kipar Ivan Meštrović.

Također je rekla kako Vrpolje dosad nije posjetio nijedan hrvatski predsjednik. Kolinda Grabar-Kitarović je prva koja je to učinila nakon austrougarskog cara Franje I., koji je Vrpolje posjetio prije 201 godinu, te će današnji dan, istaknula je Zmaić, ostati zabilježen zlatnim slovima.

Održan je i prigodni kulturno-umjetnički program, a na ulazu u Dom kulture predsjednicu Grabar-Kitarović oduševljeno su dočekala i pozdravila djeca odjevena u narodno ruho. (Hina)

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI