Pompeo poručio da SAD neće odustati od borbe u Venezueli

Pompeo poručio da SAD neće odustati od borbe u Venezueli

Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo u petak je branio sankcije protiv Venezulele i rekao da Sjedinjene Države neće “napustiti borbu” u toj socijalističkoj južnoameričkoj državi koja pada u sve dublju političku i gospodarsku krizu.

Pompeo se na nalazi na trodnevnoj turneji u Čileu, Paragvaju i Peruu, skupini zemalja s brzo rastućim gospodarstvom u regiji u kojoj, uz venezuelansku krizu, Washington zabrinjava i sve snažnija prisutnost Kine.

“Sjedinjene Države i saveznici neće napustiti ovu borbu”, rekao je u čileanskoj prijestolnici Santiagu i dodao da će SAD nastaviti podržavati građanae Venezeule “koji su hrabro ustali za demokraciju u svojoj domovini”.

Washington vrši pritisak na predsjednika Nicolasa Madura da odstupi i poziva druge zemlje da se pridruže koaliciji koja podržava oporbenog čelnika Juana Guaida.

Pompeo je u petak optužio Kinu da pomaže gospodarski slom Venezuele financijskom podrškom Madurovoj vladi i da je nazočnost ruskih vojnika u toj zemlji “očita provokacija”.

Američki državni tajnik tijekom posjeta Južnoj Americi također nastoji ukazati na dobiti od gospodarske i trgovinske suradnje sa SAD-om čiji utjecaj u regiji potkopava Kina.

“Nemojte biti u zabludi, kineske trgovinske aktivnosti duboko su vezane s njihovim nacionalnim sigurnosnim ciljevima, njihovim tehnološkim ciljevima, njihovom željom da kradu intelektualno vlasništvo, da dobiju obvezan transfer tehnologija i da se upuštaju u aktivnosti koje nisu gospodarske”, rekao je Pompeo u Čileu. (Hina/Reuters)

Foto/U.S.Secretary Pompeo/Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI