PONOVO TUGA ZA ČOVIĆA I DODIKA: Sud BiH odbio optužnicu protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića “Osmice”

PONOVO TUGA ZA ČOVIĆA I DODIKA: Sud BiH odbio optužnicu protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića “Osmice”

Kao što smo pisali o zbivanjima u BiH o obavještajnoj agenciji te zemlje stigla je tužna vijest za Dragana Čovića i Milorada Dodika jer im je propao plan. Naime, Sud Bosne i Hercegovine odbacio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića “Osmice”, ministra sigurnosti Selme Cikotića i savjetnika direktora OSA-e Muriza Druškića u aferi “Sigurnosne provjere”.

Protiv navedenog rješenja, Tužilaštvo BiH je blagovremeno izjavilo žalbu, koja je odlukom vanpretresnog vijeća, dana 04.01.2020. godine, u cjelosti odbijena kao neosnovana, čime je prvostepeno rješenje potvrđeno. Žalba Tužilaštva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostepene odluke.

“Sudija za prethodno saslušanje je 29.12.2020. godine donio rješenje kojim se odbija optužnica Tužilaštva BiH podnesena protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti”, priopćeno je iz državnog suda.

Vanpretresno vijeće je u potpunosti prihvatilo argumentaciju iz prvostepenog rješenja, te u postupku po žalbi, još jednom propitujući navode Tužilaštva BiH, utvrdilo da je zaključak o nepostojanju osnovane sumnje u potpunosti ispravan, odnosno da optužnica ne ispunjava osnovni uslov za potvrđivanje. Vijeće je našlo kako iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 stav 1. KZ BiH.

Zbog sve učestalijih pokušaja narušavanja integriteta sudija i Suda Bosne i Hercegovine, kojima je cilj obezvrijediti ugled i autoritet Državnog suda, iz razloga razvijene institucionalne transparentnosti, Sud Bosne i Hercegovine poziva relevantne međunarodne institucije, Misiju OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika, Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država, Delegaciju Evropske unije i druge, da izvrše monitoring u ovom predmetu i ostvare uvid u sudski dio spisa, s ciljem informisanja o radu Suda u ovom, kao i u ostalim predmetima.

Sud Bosne i Hercegovine odlučno odbija sve navedene pokušaje, nastavlja izvršavati svoje nadležnosti u skladu s vladavinom prava, donoseći odluke isključivo na osnovu Zakona i raspoloživih dokaza. Istraga se vodila zbog sumnje u određene neregularnosti sigurnosnih provjera članova komisija u okviru Ministarstva sigurnosti BiH. Na čelu Sektora za zaštitu tajnih podataka Ministarstva sigurnosti BiH je pomoćnik ministra Mate Miletić. Provjeravalo se imenovanje Ismaila Sarića i Muriza Druškića. Obavještajno-sigurnosna agencija BiH je prema zakonu nadležna za izdavanje sigurnosnih dozvola, uz ostalo i pripadnicima svih policijskih agencija. Osobe kojima je odbijen zahtjev za izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima mogu u roku od 15 dana nakon dostavljanja rješenja uložiti žalbu.

Tu nastupa Komisija za odlučivanje po žalbama sigurnosnih dozvola u čijem sastavu su Ismail Sarić iz Ministarstva sigurnosti, Martina Gudelj iz Ministarstva pravde, Milijana Simić iz Ministarstva odbrane, Muriz Druškić iz OSA-e, Radmila Zeljaja iz SIPA-e i Irina Neuman kao sekretarka komisije.

Sada kada je i ta optužnica odbačena protiv Mehmedagića najviše tuguju čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Podsjećamo, sve učestaliji napadi na šefa OSA-e su krenuli sa istragom njegove diplome pa sve do sigurnosnih provjera. Državni tužilac Oleg Čavka izdao je naredbu Inspektoratu RS-a da poništi diplomu direktora OSA-e. Inspektorat je, prvobitno, odbio poništiti diplomu pa je Vlada RS nakon toga razriješila direktoricu Danijelu Batu. Za novog direktora imenovan je Dragutin Škrebić koji je, odmah, donio rješenje o poništavanju diplome Osmana Mehmedagića. Nakon toga Mehmedagić je uputio žalbu Okružnom sudu u Banja Luci koji je presudio da je Rješenje inspektorata – nezakonito. I tu je krenuo rat Čovićeve i Dodikove ekipe protiv šefa Obavještajno-sigurnosne agencije Mehmedagića. Ovo su možemo kazati dvije pobjede šefa OSA-e nad Čovićevom i Dodikovom ekipom. Što je sljedeće?

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ https://vijesti.ba/clanak/520581/sud-bih-odbio-optuznicu-protiv-mehmedgica-cikotica-i-druskica

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI