Poljska zbog koronavirusa zatvara škole, kina, kazališta

Poljska zbog koronavirusa zatvara škole, kina, kazališta

Poljska zatvara škole, sveučilišta i druge obrazovne institucije na dva tjedna zbog širenja koronavirusa, rekao je premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare u srijedu, a slične mjere uveo je i glavni grad Ukrajine.

Nastave neće biti od četvrtka do 25. ožujka. Nastava na sveučilištima odvijat će se putem interneta.

Odgajatelji u vrtićima i učitelji u osnovnim školama bit će prisutni u četvrtak i petak da vode brigu o djeci čiji roditelji u kratkom roku neće moći organizirati skrb, rekao je premijer.

Morawiecki je pozvao roditelje da drže djecu kod kuće te da se ne rukuju.

“Naše društvo je u karanteni”, rekao je ministar zdravstva Lukasz Szumowski za vrijeme konferencije.

Poljska će također od četvrtka zatvoriti za javnost kulturne ustanove, uključujući kazališta, muzeje i kina, rekao je ministar kulture Piotr Glinski.

Kijev je također u srijedu objavio da zatvara škole, sveučilišta, kina i druga mjesta okupljanja, iako je u Ukrajini dosad zabilježen tek jedan slučaj zaraze, na zapadu zemlje.

“Uvodimo mjere prevencije u Kijevu od 12. ožujka” i najmanje do kraja mjeseca, rekao je na Facebooku gradonačelnik Vitalij Kličko.

Iako je Kijev dosad pošteđen, brzina širenja epidemije koronavirusa stvara “potencijalni rizik hitne situacije u glavnom gradu” koji ima 3 milijuna stanovnika, pojasnio je gradonačelnik.

Pozvao je i poslodavce da prilagode radno vrijeme roditeljima koji imaju malu djecu, a građanima je uputio poruku da izbjegavaju paniku i poštuju higijenske mjere. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI