Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Kuščević: Ako treba, referendumskim inicijativama produžit ćemo rok za kontrolu potpisa

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Kuščević: Ako treba, referendumskim inicijativama produžit ćemo rok za kontrolu potpisa

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević najavio je u srijedu da će referendumskim inicijativama po potrebi biti produžen rok za provjeru potpisa.

Kuščević je to izjavio novinarima nakon što se građanska inicijativa Narod odlučuje požalila da im je Ministarstvo uprave dalo pet sekundi za provjeru svakog potpisa, odnosnom po šest sati za svako referendumsko pitanje, što je vrijeme u kojem je nemoguće provjeriti 80.000 potpisa.

Koordinator inicijative Luka Mlinarić rekao je da su im iz Ministarstva uprave omogućili uvid u navodno nevažeće potpise u samo dva dana – 27. studenog za prvo i 28. studenog za drugo referendumsko pitanje, svaki dan samo po 6 sati.

“Dakle, za uvid i provjeru ukupno više od 80.000 navodno nevažećih potpisa volonteri će imati na raspolaganju samo 12 sati”, naglasio je Mlinarić dodavši kako takvo očito opstruiranje referenduma o promjeni izbornog sustava znači da “premijer Andrej Plenković hrvatskim građanima želi ukrasti referendum”.

Kuščević odgovara kako je “što se Vlade tiče, ta stvar završena” jer je Ministarstvo upravo sastavilo izvješće, koje je Vlada prihvatila i uputila ga u Sabor.

“Ne gledam ove njihove predstave za javnost niti ih imam namjeru komentirati. Sukladno zaključku Vlade, svi imaju pravo uvida, tako i oni. U pozivu lijepo piše da je za svaku inicijativu zakazan jedan dan, i ako im to nije dovoljno imat će priliku po potrebi produžiti taj rok”, kaže Kuščević.

Narod odlučuje se nije prijavio za uvid u potpise do zadanog roka, a onda smo ih kasnije molili i pisali mailove da se ipak prijave i dođu na uvid, tako da će na kraju ipak doći na uvid, dodao je.

Provjera potpisa će biti nadzirana

Najavio je i da će njihova provjera potpisa biti nadzirana. “Cijelo vrijeme kontrole potpisa, uz predstavnike inicijativa bit će stručna služba iz Agencije za zaštitu osobnih podataka koja će pratiti da ne bi došlo do nekakve povrede Zakona o zaštiti podataka”, rekao je Kuščević.

Komentirajući podatak da je u zadnje dvije – tri godine u javnoj upravi zaposleno 2700 ljudi, Kuščević je podsjetio da kod zapošljavanja u državnim službama vrijedi pravilo “dva za jedan”, uz iznimku zapošljavanja na EU-ovim projektima, ali te plaće ne opterećuju hrvatski proračun nego se financiraju iz EU projekata.

“Projekti koje provodi Ministarstvo uprave, poput digitalizacije i povećanja kvalitete i kompetencije, sigurno će dovesti do smanjivanja broja državnih službenika. Nemojmo zaboraviti da je Vlada najavila, a iduće godine će i provesti spajanje 54 zavoda, agencija i instituta, što će rezultirati smanjenjem broja zaposlenih”, ustvrdio je.

Rade se programi za otpremnine, a iduće godine ide i spajanje ureda državne uprave sa županijama, tu se također radi program za otpremnine jer se očekuje smanjenje broja zaposlenih.

Vlada radi i na racionalizaciji javne uprave i njezinoj učinkovitosti, kako bi bila pravi servis građanima Hrvatske, poručio je. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI