Politički komentator američkog FOX NEWS James Carafano: WHO je podbacio i predsjednik Trump je to shvatio; Europa mora izabrati stranu!

Politički komentator američkog FOX NEWS James Carafano: WHO je podbacio i predsjednik Trump je to shvatio; Europa mora izabrati stranu!

James Carafano, politički komentator američkog FOX NEWS i potpredsjednik Zaklade ‘Heritage’ iz Washingtona, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za Bujicu Z1 televizije, da je nemoguće reći da komunistička vlast u Kini nije odgovorna za globalnu pandemiju, te da Amerika i Europa bi trebale biti na istoj strani, a zemlje poput SAD-a i Hrvatske vjeruju u individualnu slobodu, ljudska prava i demokraciju, a Kineska komunistička partija u to ne vjeruje.

“Nakon što je Kineska komunistička partija saznala da je riječ o lako prenosivoj bolesti koja može biti vrlo smrtonosna, dopustili su milijunima ljudi da napuste Kinu. Kina nije bila iskrena i velikodušna u razmjeni kritičnih informacija, koje bi bile od vitalne važnosti za sve ostale države, kako bi se pripremile za ono što dolazi,” napomenuo je Carafano.

”Kada gledate na američku reakciju prema virusu, ona je uslijedila tek nakon što smo dobili informacije iz Italije i Španjolske, a kasnije i s Tajvana te iz Južne Koreje. I sve se to događalo tjednima nakon eskalacije u Kini. Upravo je to odgodilo našu reakciju, koja je krenula u veljači i ožujku… Da je Kina bila iskrena, mogli smo nekoliko tjedana ranije započeti s pripremama, a možda čak ne bi imali pandemiju u SAD-u! To se, naravno, može odnositi i na ostale države: Italiju, Španjolsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i mnoge druge… Kineska vlast uistinu je napravila neoprostivu stvar. Oni su iznevjerili svijet!”

Mislim da nitko ozbiljan ne misli kako će kineske vlasti platiti odštetu za sve što se dogodilo, ali sada moramo prepoznati i uzeti u obzir kakva je narav države s kojom trgujemo, radimo i natječemo se – nastavio je James Carafano o Kini: – Svi bi podjednako trebali težiti transparentnosti i da znamo što Kineska komunistička partija radi u svojoj zemlji, ali i izvan nje, što stoji iza njihove trgovine, što rade kada su u pitanju ljudska prava, što rade po pitanju radničkih prava i kako posluju s drugim državama?

“Bilo da je riječ o Hrvatskoj, Americi, Europi ili bilo kojoj državi, ako ne želimo surađivati s Kinom, prvo što moramo, sami sebe zapitati – zašto ne bismo u svojoj državi mogli raditi isti posao? Zašto je toliko teško pronaći radnu snagu i zašto sve funkcionira kompliciranije,” pita se Carafano: ”Moramo vidjeti kako i na koji način omogućiti ljudima da isti posao mogu raditi u svojim državama, da budu profitabilni i efikasni… Trebamo pogledati sebe i upitati se što mi možemo učiniti? Ako ne želimo surađivati s Kinom, idemo pronaći alternativne i pouzdane poslovne partnere.”

Carafano je u Bujici prokomentirao informaciju kako je Obamina administracija svojedobno sudjelovala u sufinanciranju Wuhanskog instituta: – Postoje razne teorije odakle je virus i ništa još nije definitivno… Imamo mnogo informacija koje izlaze u javnost i prerano je išta reći, no, mislim da će svaka država raditi svoju istragu, a upitno je hoće li Kina potpuno surađivati. Ako Kinezi na to nisu spremni, nisam siguran da ćemo istinu ikada saznati. SAD će pokrenuti svoju istragu, kao što će i druge države učiniti slično.

Carafano je u emisiji pojasnio što točno znači odluka predsjednika Trumpa o uskraćivanju 400 milijuna dolara Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i napomenuo: – Mislim da nije kontroverzno reći da je WHO podbacio! Oni su prihvatili ono što je rekla Kina i to je kronološki dokazano. Informacije o virusu su kasnile, a oni ni na koji način nisu držali Kinu odgovornom. Bez obzira slagao se netko s predsjednikom Trumpom ili ne, neupitno je da je on shvatio kako postoji problem u transparentnosti i odgovornosti unutar WHO-a. To je jednostavno istina!

Jemes Carafano smatra da bi slobodan svijet trebao biti zajedno u svemu ovome: – Zemlje poput SAD-a i Hrvatske vjeruju u individualnu slobodu, vjerujemo u ljudska prava, vjerujemo u demokraciju. Kineska komunistička partija u to ne vjeruje! Amerika i Europa bi trebale biti na istoj strani. Europa ne smije biti Švicarska u natjecanju između Kine i Amerike. Europa mora izabrati stranu! Slobodni svijet u ovome mora biti zajedno.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Teleskop.hr/ Foto: FOX NEWS

 

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI