Premijer Andrej Plenković: politička volja za besplatne udžbenike postoji, potreban je model

Premijer Andrej Plenković: politička volja za besplatne udžbenike postoji, potreban je model

Politička volja za besplatne udžbenike na razini cijele države postoji, ali neće se zbog toga ići na izmjene prijedloga proračuna već se treba pronaći neki drugi realan model, rekao je u četvrtak u Bratislavi hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Ono što je važno, postoji konsenzus da je politička volja tu, da se tijekom 2019., a prije početka iduće školske godine pokuša iznaći dovoljno sredstava da se osiguraju besplatni udžbenici u cijeloj Hrvatskoj”, rekao je premijer hrvatskim novinarima na marginama skupa Prijatelja kohezije.

“To ne podrazumijeva izmjene prijedloga proračuna o čijim će se amandmanima raspravljati sutra već jednu vrstu dogovora o modelu koji je realan tijekom 2019.”, dodao je.

To je u srijedu istaknuo i ministar financija Zdravko Marić koji je rekao da u državnom proračunu nije predviđen novac za besplatne udžbenike u svim hrvatskim školama i dodao kako će se o modelima još razgovarati.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izvijestila je u srijedu da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Ministarstvom financija detaljno i u rokovima zadanim novim Zakonom o udžbenicima razraditi model koji će svim učenicima osnovne škole osigurati besplatne udžbenike.

Da je pitanje besplatnih udžbenika za sve hrvatske školarce riješena stvar, ustvrdio je u srijedu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji sa svojim saborskim zastupnicima podržava vladajuću koaliciju i prvi je javno iznio taj zahtjev. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI