Rossanda dovezen u Policijsku upravu primorsko-goransku u Rijeci, bivši šef Uljanika imao je dvostruko veću plaću od Plenkovića i vilu

Rossanda dovezen u Policijsku upravu primorsko-goransku u Rijeci, bivši šef Uljanika imao je dvostruko veću plaću od Plenkovića i vilu

Bivši predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda iz Pule je u utorak popodne priveden u Policijsku upravu primorsko-goransku u Rijeci, a najavljeno je da će tijekom dana policija dovesti još nekoliko osoba privedenih prije u slučaju Uljanik grupe.

Poslije Rossande, u PU primorsko-goransku dovezen je bivši predsjednik Uprave 3. maja Domagoj Klarić.

Nakon noći u policijskom pritvoru osumnjičene očekuje ispitivanje u državnom odvjetništvu koje će potom odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i od suca istrage riječkog Županijskog suda zatražiti istražni zatvor.

Kako je prije podne izvijestio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, prema informacijama koje je dobio od vrha Ravnateljstva policije, osobe uhićene za nezakonitosti u Uljaniku sumnjiči da su brodogradilište i državni proračun oštetili za više od milijarde kuna.

“Prema informacijama koje sam dobio od glavnog ravnatelja policije, policijski službenici PNUSKOK-a Rijeka provode višemjesečno složeno kriminalističko istraživanje oko mogućih nezakonitosti u grupi Uljanik.

U suradnji sa županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci jutros je pokrenuta akcija tijekom koje je uhićeno 12 osoba koje se osnovano sumnjiči da su počinili više kaznenih djela na štetu brodogradilišta i državnog proračuna, a kako mi je rečeno u ovom slučaju se radi o iznosu od vise od jedne milijarde kuna”, kazao je Božinović u izjavi Hini.

Dodao je i kako je informiran da se ovo složeno kriminalističko istraživanje nastavlja.

U akciji Uljanik, prema neslužbenim informacijama, privedeni su, među ostalima, bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković, članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, Dragutin Pavletić i Darko Šorc iz Uljanik Plovidbe, bivši direktori riječkog brodogradilišta te drugi direktori Uljanikovih društava.

Policija je izvijestila i da su u suradnji s tužiteljstvom u utorak ujutro na istarskom području počela uhićenja i pretrage domova i poslovnih prostora u kriminalističkom istraživanju kojim je obuhvaćeno 12 osoba.

Bivši šef Uljanika imao je dvostruko veću plaću od Plenkovića i vilu

“Mnogi su uljanikovci poštenim radom u brodogradilištu sagradili kuće i u prošlosti i to će mnogi uraditi i u budućnosti. Ja sam samo jedan od njih”, ustvrdio je Gianni Rossanda bivši predsjednik uprave Uljanika lani kad je najavio da gradi malu kuću. Ispalo je da je sagradio vilu na elitnom dijelu Pule, Pješčanoj uvali.

“Za tu kuću nismo mi radnici niti znali dok on sam javno nije izašao s tom informacijom u intervjuu za lokalni list. Tada se pravdao da se nije obogatio od plaće, da posjeduje mali brod i gradi malu kuću. Na kraju se ispostavilo da je to vila u prvom redu do mora u Pješčanoj Uvali, elitnom dijelu grada. Kada sam to saznao, nisam niti htio ići tamo da vidim o čemu se radi”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju u kolovozu 2018. Samir Hadžić, mali dioničar Uljanika i jedan od osnivača Stožera za obranu brodogradnje Uljanika.

Poslovna izvješća za 2017. koja je definitivno označila slom brodogradilišta, pokazuje da su za plaće menadžera i naknade članovima nadzornog odbora ukupno potrošena 20,443 milijuna kuna. U to ne ulaze eventualni bonusi ako ih je bilo. Iako je godina bila krizna, to je pola milijuna kuna više nego 2016. godine.

Ukupni broj upravljačko-nadzornoga kadra također su povećali s 45 u 2016. na 52 lani.

Jednostavna računica pokazuje da po tome svaki vodeći čovjek Uljanika prosječno košta 32.761 kunu to brodogradilište. Prosječni iznos menadžera u Uljaniku samo je 1000 kuna manji od premijera, a zarađivali su više od svih ministara u Vladi, navodi 24sata.

Izvor/Slobodna dalmacija/24sata/video/Jutarnji list/Foto/Ilustracija/Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI