Policijski pregovarači unatrag 15 godina riješili preko 200 kriznih situacija

Policijski pregovarači unatrag 15 godina riješili preko 200 kriznih situacija

U Valbandonu je u srijedu obilježena 15. obljetnica osnivanja pregovaračkih timova specijalne policije za krizna stanja koji su do sada uspješno pregovorima riješili preko 200 kriznih situacija srednjeg i visokog rizika te spasili brojne živote, priopćila je policija.

”Hrvatska država postoji 30 godina, a pregovarački timovi pola tog razdoblja odnosno 15 godina. Možete zamisliti koliko je teško bilo stvarati državu i ovakve specijalne jedinice u tim bremenitim vremenima. Nije nedostajalo snage, volje ni entuzijazma, a ono što vam mogu obećati jest da zasigurno neće nedostajati ni opreme ni tehnike za vaše potrebe. Naša je dužnost kao Ministarstva da brinemo i stvaramo uvjete za vaš rad, a uvjerena sam da s vaše strane neće nedostajati volje, izdržljivosti i želje za radom i napretkom. Čestitam vam na vašem doprinosu sigurnosti”, istaknula je danas u Valbandonu državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović prilikom obilježavanja 15. godišnjice osnivanja pregovaračkih timova specijalne policije za krizne situacije.

Pregovarači u hrvatskoj policiji postoje od 2004. godine, a pregovarački timovi ustrojeni su od 2006. u specijalnoj policiji MUP-a te se nalaze u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Sudjeluju u svim kriznim situacijama, a suočili su se s raznim sigurnosnim ugrozama, kao što su talačke situacije, pokušaji samoubojstva, zabarikadirane osobe, otmice, prijetnje općeopasnim radnjama i slično.

Policijski pregovarači danas djeluju organizirano te su sveprisutni u ukupnoj edukaciji i provedbi obuka svih rodova policije, kao i oružanih snaga RH, a među liderima su po pitanju obučavanja i edukacije u EU te su ravnopravan partner najrazvijenijim europskim zemljama, dodaje policija.

”Policijski pregovarači su do sada, uz obavljanje redovnih zadaća iz djelokruga rada specijalne policije, uspješno pregovorima riješili preko 200 kriznih situacija srednjeg i visokog rizika. Ponosni smo na činjenicu da su time spašeni brojni ljudski životi”, istaknuo je zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot i zahvalio svima onima koji su svojim nesebičnim radom doprinijeli razvoju pregovaračkih timova u Republici Hrvatskoj te je uručio prigodna priznanja najzaslužnijim pojedincima. Priznanja za svoj rad dobili su umirovljeni pripadnik Zapovjedništva specijalne policije Dragutin Miklečić, zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Damir Barić, pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko Ivan Pranjić, pripadnik Specijalne jedinice policije Osijek Željko Matković, pripadnik Specijalne jedinica policije Rijeka Tihomir Šljivić, pripadnik Specijalne jedinice policije Split Josip Ivanović i voditelj pregovarača u Zapovjedništvu specijalne policije Franjo Filipović.

Dokaz tomu je, ističu, ovotjedno održavanje desetog međunarodnog tečaja za policijske pregovarače u Valbandonu, na kojem uz članove pregovaračkih timova specijalne policije MUP-a, sudjeluju i pregovarači iz Austrije, Crne Gore, Mađarske, Njemačke, SAD, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije te koordinacije EuNAT.

Na tečaju naziva “Operativne i tehničke prednosti u policijskom pregovaranju” policijski pregovarači razmijenili su iskustva o tehnološkim mogućnostima u postupcima pregovaranja i novim načinima komunikacije s počiniteljima, a bilo je riječi i o prevenciji post-traumatičnih iskustava.

Voditelj pregovarača u Zapovjedništvu specijalne policije Franjo Filipović je precizirao da su policijski pregovarači kroz dosadašnje tečajeve razmijenili iskustva i svladali taktiku postupanja u rješavanju različitih terorističkih ugroza, talačkih situacija, otmica zrakoplova i plovila, pobuna u zatvorima, radikalnog terorizma te brojnih drugih visokorizičnih situacija, čime su povećali kapaciteta specijalne policije.

”Naši međunarodni partneri prepoznali su kvalitete hrvatske policije i smjestili je u sam europski vrh kada je riječ o pregovaranju u kriznim situacijama”, zaključio je Filipović. (Hina)

Autor/ Totalno/ Izvor/ Hina/ MUP/ Foto: PU istarska

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI