Polaznici Policijske škole “Josip Jović” sudjelovali na Festivalu jednakih mogućnosti

Polaznici Policijske škole “Josip Jović” sudjelovali na Festivalu jednakih mogućnosti

Na Trgu bana Jelačića otvoren je 17. festival jednakih mogućnosti, koji će uz bogat program trajati sve do četvrtka. Riječ je o manifestaciji urbane kulture, na kojoj osobe s invaliditetom s drugim umjetnicima pokazuju stvaralačke sposobnosti. Polaznici Policijske škole „Josip Jović“ sa sportašima Specijalne olimpijade Hrvatske nosili su jučer na Trgu bana Jelačića olimpijski plamen – simbol nade i potpore sportašima Specijalne olimpijade Hrvatske.

U zajedničkoj povorci sa sportašima Specijalne olimpijade donijeli su olimpijsku baklju i predali je predsjedniku Specijalne olimpijade Hrvatske gospodinu Zdenku Mlakaru koji je svečano otvorio turnir u združenom floor ballu, u sklopu Festivala jednakih mogućnosti.

Polaznici Policijske škole treću godinu za redom sudjeluju na Festivalu jednakih mogućnosti, u suradnji sa Specijalnom olimpijadom Hrvatske, igrajući združeni floor ball.

Ministarstvo unutarnjih poslova član je međunarodnog udruženja policija Law Enforcement Torch Run For Special Olympics od 2014. godine i suradnjom sa Specijalnom olimpijadom Hrvatske promiču prihvaćanje i uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u zajednicu.

Znak pokreta je olimpijski plamen koji simbolizira nadu i uspjeh u sportu i zajedništvu, a policajci koji ga nose su njegovi ponosni čuvari i veliki prijatelji sportaša Specijalne olimpijade.

Specijalna olimpijada – međunarodno je sportsko udruženje za osobe s intelektualnim teškoćama koje potiče njihovu afirmaciju kroz sport, druženje i prijateljstvo, te integraciju u zajednicu u kojoj žive kao ravnopravni članovi.

Ove godine obilježava se 50. godišnjica osnutka Specijalne olimpijade te je u čast proslave i u čast svih sportaša ovogodišnji turnir u združenom floor ballu otvoren Torch Runom.

Festival jednakih mogućnosti (F=M) je tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture čiji program izvode osobe s invaliditetom, s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima. Održava se na ulici gdje svaki prolaznik može pogledati program i uvjeriti se u njihova djela kojima, poput drugih umjetnika, postižu visoku umjetničku vrijednost i zadivljuju publiku.

Svojom originalnom formom i programskom koncepcijom, potkraj svibnja na središnjem gradskom trgu, Festival već punih šesnaest godina obogaćuje kulturnu i turističku ponudu u gradu Zagrebu, te pozitivno utječe na razvoj društvene svijesti o invaliditetu, kojeg mnogi nepravedno izjednačavaju s nesposobnošću. Svrha Festivala je predstavljanje stvaralačkih mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

U cilju razvoja svijesti o pravima i slobodama izoliranih društvenih skupina i doprinosa izjednačavanju njihovih mogućnosti s mogućnostima drugih građana, osmišljena je ideja o uspostavljanju javne scene na kojoj će osobe s invaliditetom promicati svoje vrijednosti te istodobno ostvarivati opće dobro. Prvi Festival je održan 2002. godine, zahvaljujući materijalnoj potpori Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj i moralnoj podršci Grada Zagreba, a nastavak projekta podupiru resorna tijela Vlade Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba. Organizator Festivala i njegov idejni zaštitnik je Društvo tjelesnih invalida u Zagrebu.

Na trodnevnom uličnom festivalu (po programu od 10 do 22 sata) nastupa preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom, a u organizacijskom timu radi oko 20 stručnjaka i 150 ciljanih volontera – studenata s petnaestak fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pripremajući se za rad, studenti-volonteri se educiraju o invaliditetu i volonterstvu, a na Festivalu stječu dragocjena iskustva u timskom radu i specijalnoj komunikaciji s osobama raznolikih tjelesnih i osjetilnih oštećenja te umanjenih mentalnih sposobnosti.

Festival se sastoji od glazbeno-scenskog, likovnog, filmskog, edukacijsko-rekreacijskog i sportskog programa. Glazbeno-scenski program je sastavljen od dramskih, plesnih i glazbenih točaka koje naizmjenično izvode osobe s invalidnošću i popularni estradni umjetnici. Likovni program se sastoji od urbane skupne izložbe likovnih radova na kojoj izlaže šezdeset autora različitih umjetničkih izričaja, povezanih tjelesnim oštećenjem kao zajedničkim obilježjem. Promatrači izložbe uspostavljaju komunikaciju s autorima i odnose s umjetninama, koje se predstavljaju bogatstvom stilskih, tematskih, izričajnih, generacijskih i drugih različitosti. U filmskom se programu prikazuju dokumentarni filmovi s tematikom života i rada osoba s invaliditetom. Edukacijsko-rekreacijski program je sastavljen od igara mobilnosti u kojima javne osobe i građani, u simuliranom oštećenju na improviziranom poligonu, stječu iskustva kretanja pomoću invalidskih kolica i orijentacije u prostoru pomoću bijelog štapa. Sportski program se sastoji od turnirskih natjecanja u sjedećoj odbojci, te boćanja, tenisa i ulične košarke u invalidskim kolicima.

Festival svake godine promatra preko 15.000 građana – ljubitelja glazbeno-scenske, likovne i filmske umjetnosti. Svojim nacionalnim i međunarodnim karakterom, Festival potvrđuje status Republike Hrvatske kao zemlje socijalne pravde i promiče ugled Grada Zagreba unutar velike europske obitelji zdravih gradova.

Na kraju turnira zahvalnice svim sudionicima uručio je predsjednik Društva tjelesnih invalida gospodin Milan Ožegović istaknuvši zadovoljstvo što je sudjelovanje polaznika Policijske škole na Festivalu postalo tradicija i nadu da će se nastaviti i širiti dalje u pozitivnom i prijateljskom svjetlu.

Autor/Totalno.HR/Foto/Božidar Bebek
Foto galerija:

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI