U sklopu policijske akcije u BiH kodnog naziva “Profit” SIPA blokirala milijune eura na bankovnim računima

U sklopu policijske akcije u BiH kodnog naziva “Profit” SIPA blokirala milijune eura na bankovnim računima

U nekoliko poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini su, po nalogu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), blokirani računi na kojima je oko šest milijuna eura, a istodobno su pretraženi bankovni sefovi više osoba osumnjičenih za kaznena djela te je zaplijenjeno više od 500 tisuća eura, zlatni nakit i druge dragocjenosti, potvrđeno je u četvrtak iz sjedišta SIPA-e u Sarajevu.

Mjere zapljene provedene su sklopu akcije kodnog naziva “Profit” te su poduzete protiv jedanaest osoba i jedne tvrtke.

Blokirana su njihova 24 računa u bankama te jedan u investicijskom fondu. U bankama je tako do okončanja istrage sada blokirano nešto više od sedam milijuna konvertibilnih maraka, odnosno 3,5 milijuna eura sumnjivog podrijetla. Na blokiranom računu i investicijskom fondu čiji naziv nije naveden nalazi se nešto više od 4,7 milijuna KM odnosno 2,4 milijuna eura.

Tijekom pretrage pet bankovnih sefova, koji su u najmu četiriju osoba pod istragom, pronađeno je gotovo 600 tisuća KM, odnosno oko 300 tisuća eura u gotovom novcu kao i zlatni nakit.

Azra Bavčić glasnogovornica Županijskog tužiteljstva u Sarajevu koje vodi istragu, kazala je kako tužiteljstvo za sada ne može otkriti dodatne potankosti o osumnjičenima i razlozima pljenidbe njihove imovine, no lokalni mediji navode kako je riječ o slučaju povezanom s nestankom novca iz sarajevske podružnice slovenske NLB banke namijenjenog investiranju u nekretnine.

Portal Faktor, blizak vladajućoj Stranci demokratske akcije (SDA), tvrdi kako je riječ o nastavku istrage započete još 2010., pri čemu su za pronevjeru osumnjičeni bivši direktor sarajevskog gradskog prometnog poduzeća GRAS Ibrahim Jusufranić, njegov sin Jasmin Jusufranić, vlasnik brokerske kuće “Eurohaus” Zijad Blekić, njegov nekadašnji zamjenik Edin Dizdar, direktor “Vradis investicije” Ramiz Bibić, bivši direktor “Vranice” Naser Daca, direktor i suosnivač “Profin Investa” Daver Halilbegović te suosnivač i predsjednik Nadzornog odbora “Profin Investa” Armin Mulahusić, koji je također obnašao dužnost direktora “Eurohaus Investa” Zijada Blekića.

Sumnja se kako su oni u nizu kompliciranih transakcija zapravo pronevjerili novce kojima je NLB banka kanila izgraditi stambeno-poslovni centar na reprezentatvnoj lokaciji Marijin Dvor u Sarajevu, čija je gradnja planirana još 2007. ali nije realizirana nakon što su procurile informacije o tome da je zemljište preskupo plaćeno.

Učinili su to umjetnim podizanjem cijene zemljišta na kojemu je bila predviđena gradnja pa je tako umjesto predviđenih 15 milijuna KM zemljište na kraju stajalo čak 31,6 milijun KM.

Istraga je do sada iz nepoznatih razloga godinama stajala u sarajevskom županijskom tužiteljstvu. (Hina)

Foto: SIPA

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI