Policijska operativna akcija “Marža”: uhićeno 13 osoba. Krivotvorili papire za uvezena vozila i nisu plaćali PDV

Policijska operativna akcija “Marža”: uhićeno 13 osoba. Krivotvorili papire za uvezena vozila i nisu plaćali PDV

Uhićenja trgovaca rabljenih automobila u Čakovcu i Varaždinu u policijskoj akciji “Marža” rezultat su višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je inicirala međimurska policija i Carinska uprava, istaknuto je u srijedu u Policijskoj upravi međimurskoj.

Policijska uprava međimurska inicirala je spomenuto istraživanje u okviru međuagencijske suradnje s carinom (Carinska uprava, Područni ured Varaždin) i poreznom upravom (Područni ured Čakovec, Služba za otkrivanje i financijske istrage organiziranih  poreznih i gospodarskih prijevara ministarstva financija) te uz veliku pomoć Policijske uprave varaždinske, a sve u koordinaciji s USKOK-om.

“Na ukupno 26 lokacija jučer smo proveli 38 pretraga osoba, domova, poslovnih prostorija više trgovačkih društava i vozila te je tom prilikom oduzeto više mobilnih uređaja, računala, različita poslovna dokumentacija, a radi naplate počinjene štete oduzeto je ukupno 25 vozila”, rekao je voditelj Odjela za obradu kriminaliteta međimurske policije Zlatko Baranašić.

Dodao je da je kazneno prijavljeno 13 osoba, od čega pet s područja Međimurske, a osam s područja Varaždinske županije.

Voditelj odjela za obradu kriminaliteta PU varaždinske Boris Divjak izjavio je da se osumnjičene osobe i njihove tvrtke terete za zločinačko udruživanje, utaju poreza i carine, krivotvorenje isprava te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

“Ukupno je, za sada, utvrđeno da je nanesena šteta državnom proračunu u iznosu od 5,5 milijuna kuna, ali se kriminalistička istraživanja nastavljaju dalje pa ćemo vidjeti je li to konačna šteta za proračun” naglasio je Divjak.

Dodao je da su sve prijavljene osobe predane pritvorskom nadzorniku zagrebačke policije, a Uskok je izvijestio da je za četvero uhićenih zatražio istražni zatvor, o čemu će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Odgovarajući na novinarski upit Baranašić je pojasnio da su vozila kupljena kod ovlaštenih trgovaca u zemljama Europske unije, a kazneno djelo je počinjeno na način da su krivotvorene ulazne fakture. “Umanjivala se vrijednost vozila pri uvozu, a nakon toga nigdje nije obračunat PDV ni kod nas niti u ostalim zemljama Europske unije” odgovorio je Baranašić.

Izvor/ MUP/ Hina/ Foto: PU međimurska

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI