Policija poziva građane da prijave ilegalno oružje kako ne bi završilo u rukama kriminalaca

Policija poziva građane da prijave ilegalno oružje kako ne bi završilo u rukama kriminalaca

Zagrebačka policija je nakon posljednjeg slučaja ulične pucnjave pozvala građane da joj bez sankcija predaju ilegalno oružje kako ono ne bi završilo u rukama pripadnika kriminalnog miljea.

Iako su građani u posljednjih osam godina u sklopu akcije “Manje oružja, manje tragedija” dobrovoljno predali više od 560 komada automatskog oružja, policija navodi da građani još posjeduju oružje, a razlog je naoružanje preostalo iz Domovinskog rata.

Ilegalno oružje građani mogu bez sankcija predati pripadnicima policijskog protueksplozivnog odjela, ali ako se s tim oružjem počini kazneno djelo to više neće biti moguće i protiv vlasnika će biti pokrenuto kriminalističko istraživanje. “Cilj nam je što više takvog oružja prikupiti kroz tu zakonsku mogućnost da ono ne dođe u ruke osobama iz kriminalnog miljea i da se tim oružjem ne počini kazneno djelo”, rekao je na konferenciji za novinare Velimir Tišina iz zagrebačke policije.

Upozorio je kako je policija nedavno zabilježila slučaj ostavljene tri bombe u haustoru zgrade što je moglo završiti kobno, primjerice da su ih djeca iz radoznalosti pokušala aktivirati.

Načelnik sektora zagrebačke policije Davor Posilović najavio je da će policija s krajem godine pojačati ciljano preventivno-represivne mjerama na području Zagreba koje su temeljem analize stanja sigurnosti usmjerene na kvartove i četvrti za koje je procijenjeno da su potencijalna žarišta, bilo da je riječ o otvorenim oružanim sukobima, zlouporabi droga ili krijumčarenju oružja.

Unatoč oružanim sukobima koji su se protekli mjesec dogodili u Zagrebu, uključujući i jučerašnji u Dubravi, u policiji kažu da je stanje sigurnosti povoljno, što potvrđuju statistički podaci.

Posilović je rekao da je “nekoliko događaja zabilježenih protekli mjesec pobudilo veliki interes javnosti i dovelo do narušavanja subjektivnog osjećaja sigurnosti građana”, ali je analiza podataka za devet mjeseci pokazala da je stanje sigurnosti na području Zagreba i zagrebačke županije i dalje povoljno.

Policija je u prvih devet mjeseci zabilježila 10865 kaznenih djela, što je smanjenje za oko 3,4 posto. U padu su također kaznena djela protiv života i tijela, protiv spolnosti i druga nedjela koja najviše utječu na osjećaj sigurnosti građana.

U devet ovogodišnjih mjeseci policija je zabilježila i razriješila tri ubojstva, a lani ih je bilo četiri. Ove godine je zabilježeno 13 pokušaja ubojstava i sva su razriješena, a prošle čak 28. Kad je riječ o kaznenim djelima protiv spolnosti zabilježeno je 15 silovanja, četiri nedjela više nego lani, ali je svih 15 razriješeno, rekao je Posilović

U području općeg kriminaliteta koji je najmasovniji, također je zabilježen pad svih kaznenih djela za 457 djela ili 4,7 posto manja. Struktura nedjela pokazuje da su teške krađe u padu za 9,6 posto, kaznena djela protiv imovine za 4,4 posto, a provalne krađe za 11 posto. Policija posebno ističe da su u padu provalne krađe u domove i vikendice.

Iako su razbojništva ostala razni prošle godine, policija napominje da je stopa razbojstava lani bilo izuzetno povoljna. Od 265 razbojništava razriješeno ih je 54 posto, što je za 22 posto bolje nego prethodnu godinu.

Stanje je povoljno, kažu u policiji, i kad je riječ o javnom redu i miru, gdje je 15 posto manje prekršaja. Za 20 posto manje je prekršaja tučnjava koja je često na granici kaznenih djela s obzirom na moguće ozlijede. Suzbijanje droga je u porastu za devet posto.

Policija je navela da je i u pogledu kaznenih djela na štetu turista stanje povoljno, iako Zagrebu ima veliki broj okupljanja, a sezona traje cijelu godinu.

No, kad je riječ o prometu nema mjesta za zadovoljstvo jer više osoba smrtno stradava u cestovnom prometu. U prvih devet mjeseci zabilježeno je 10 smrtno stradalih osoba više. Pritom je stanje na području grada Zagreba je na razini prošle godine, ali je stanje u županiji loše. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI