Policija poziva vozače na oprez u blizini škola “Poštujte naše znakove“

Policija poziva vozače na oprez u blizini škola “Poštujte naše znakove“

U povodu početka nove školske godine, policija je u petak pozvala vozače da poštuju prometne propise i ograniče brzinu kako bi mogli na vrijeme reagirati na sve opasnosti i incidentne situacije oko škola u koje idući tjedan kreće oko 40.000 prvašića u Hrvatskoj.

U blizini škola policija će tijekom cijele godine, a posebno u rujnu, kontrolirati brzinu i nepropisno parkiranje te kažnjavati neodgovorne vozače, istaknuto je na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije, na kojoj je predstavljena preventivno-edukativna akcija “Poštujte naše znakove” koju MUP provodi već tradicionalno, od 1995. godine, na početku svake nove školske godine.

Poseban apel upućen je roditeljima-vozačima da djecu prevoze isključivo u sigurnosnim stolicama, s obzirom da djeca najviše stradavaju u automobilima svojih najbližih, a znatno manje kao pješaci ili biciklisti.

Naime, po policijskim podacima, 60 posto djece stradale u prometu bilo je u automobilima, 30 posto su bili pješaci, a ostalo većinom biciklisti, rekao je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija.

Mataija se osvrnuo i na crni val teških prometnih nesreća koji je pogodio Hrvatsku zadnjih dana te u tom kontekstu iznio podatke da broj stradalih u prometu ove godine ne odstupa od 2017., a broj prometnih nesreća u prvih sedam mjeseci manji je nego lani.

“Ove godine bilo je 18.000 prometnih nesreća u kojima je poginulo 175 osoba. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj nesreća je manji, a broj smrtno stradalih isti”, ustvrdio je Mataija.

Statistika pokazuje i da je ove godine u prometu poginulo dvoje djece – jedno dijete kao vozač bicikla i drugo kao putnik u vozilu, što je za 60 posto manje nego u istom razdoblju 2017.

U sklopu akcije policijski će službenici organizirati kraća obraćanja prvašićima u svim osnovnim školama na temu njihovog što sigurnijeg sudjelovanja u prometu te im podijeliti i prigodne poklone – reflektirajuće kišne kabanice.

Da je sigurnost djece odgovornost odraslih istaknula je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja je također pozvala na oprez i poštivanje prometnih pravila vozače, roditelje i prijevoznike. Apel je uputila i jedinicama lokalne samouprave da urede prometnu infrastrukturu oko škola – rasterete prometnice, osiguraju sigurne semaforizirane pješačke prijelaze, nogostupe, ali isto tako i sigurne i dobre biciklističke staze.

Tekst i video/Hina/Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI