MUP: Hrvatski policajci od sutra štite grčku granicu u zajedničkoj operaciji FRONTEX-a

MUP: Hrvatski policajci od sutra štite grčku granicu u zajedničkoj operaciji FRONTEX-a

Hrvatski policajci od sutra će biti angažirani u zaštiti grčke granice u sklopu operacije Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), objavilo je u utorak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

U utorak, 10. ožujka 2020. godine sukladno zapovijedi glavnog ravnatelja policije Nikole Miline u zajedničku operaciju FRONTEX-a „Rapid Border Intervention 2020“ upućena su četiri policijska službenika koji će biti angažirani na poslovima zaštite državne granice u Helenskoj Republici.

Žurna intervencija na granici u Grčkoj pokrenuta je odlukom FRONTEX-a (Europske agencije za graničnu i obalnu stražu), temeljem zahtjeva Grčke i sukladno odredbama Uredbe o graničnoj i obalnoj straži. Ova operacija započinje 11. ožujka 2020. godine i završava 6. svibnja 2020.

Područje zajedničke žurne operacije je grčko-turska kopnena granica, gdje će biti upućeno ukupno 100 policijskih službenika iz zemalja članica Unije. Hrvatski policajci za sudjelovanje su odabrani temeljem svog ranijeg iskustva na poslovima zaštite državne granice, poznavanja engleskog jezika te izvrsne psihofizičke spreme.

Njihov boravak planiran je do 8. travnja 2020. godine, kada će biti upućena sljedeća rotacija policijskih službenika koji će ondje boraviti do planiranog završetka operacije u svibnju. Prema najavama, ovisno o okolnostima na grčko-turskoj granici, zatim logističko-tehničkim kapacitetima na tom području te traženjima Grčke, postoji mogućnost produljenja trajanja operacije kao i proširenja kontingenta policijskih službenika koji sudjeluju u ispomoći, stoji u  priopćenju Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Foto. MUP

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI