Pokušaji destrukcije Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u BiH

Pokušaji destrukcije Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u BiH

Ovaj pregled donedavnih događanja u Bosni i Hercegovini pokazuje da je korupcija, zajedno sa drugim oblicima kriminala, velika smetnja svim građanima BiH tako i postaje veliki problem za državnu sigurnost. Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Oleg Čavka kontinuirano nastavlja voditi protuzakonitu “medijsku istragu” diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića zvanog “Osmica”, usprkos tome što je ured disciplinskog tužitelja VSTV-a podigao protiv njega tužbu.

Iako su pokazatelji percepcije korupcije nesumnjivo korisni za podizanje svijesti, ovaj naš pregled mjeri stvarno iskustvo korupcije i kriminala u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Čavka, naime nezakonito vodi istragu u slučaju “Diploma” pa je u sklopu toga nezakonito saslušao i novinarku portala Žurnal Azru Omerović. Nevjerojatno je da jedan državni tužilac formira spis na temelju prijave portala koja se odnosila na slučaj kupovine srednjoškolske diplome, nedavne afere u BiH a da ništa konkretno ne poduzme. Naime, poznato je da iz prodaje diploma stoji širokobriješka obitelj Ševo, inače bliska HDZ-u BiH i njihovom čelniku Draganu Čoviću. No, Čavka nije poduzeo niti jednu istražnu radnju protiv njihovog Centra za obrazovanje jer očito ga svrbe džepovi kad Čović ubacuje marke. Tako je utvrđeno da Čavka vodi cijelu istragu proizvoljno, a upravo je tužilaštvo izdalo naredbu da se provjeri diploma Osmana Mehmedagića koja je u konačnici i protuzakonito poništena.

Dakle, prema stavu Olega Čavke, u predmetu diploma se ne zna da li je uopće počinjeno krivično djelo niti koja ga je osoba počinila, iako je redakcija portala Žurnal dostavila video snimak na kojem se jasno vidi kako Senad Pehlivan prodaje diplomu novinarki, a nezakonito saslušavanje Azre Omerović jedna je od optužbi koje Olegu Čavki na teret stavlja Ured disciplinskog tužioca VSTV-a.

Čavka je, naime, saslušao novinarku Žurnala, pokušavajući od nje protuzakonito gestapovskim načinom iznuditi iskaz da je materijale o nezakonitom izdavanju diploma dobila od direktora Obavještajno – sigurnosne agencije BiH.

ČAVKA JE VEČ DOSADA ČESTO BIO PREDMET ISTRAGA SVIH SLUŽBI I PRAVOSUDNIH ORGANA U BiH?

Oleg Čavka je, podsjećamo, već disciplinski kažnjavan. Zbog hakiranja maila bivšeg glavnog državnog tužioca Milorada Barašina i uništavanja materijalnih dokaza iz policijskih istraga. Čavka je kažnjen samo umanjenjem plaće jer očito da čvrsta ruka njegova dobrotvora Dragana Čovića zvanoga “Sokol” dobro podmazuje sudove u BiH. Nekoliko godina kasnije, protiv Olega Čavke je otvorena istraga zbog krađe mobilnih aparata iz policijskog predmeta. Utvrđeno je, naime, da je Čavka mobitele zaplijenjene u istrazi nosio kući u Brezu gdje ih je nezakonito pokušao vještačiti. Iako je Ured disciplinskog tužioca tražio od VSTV-a suspenziju Olega Čavke zbog donošenja naredbe o provođenju istrage, prijedlog je odbijen. Pitamo se zašto?

Nakon toga, Čavka se našao i pod istragom da je od Zijada Turkovića uzimao novac za zataškavanje određenih predmeta te se ponašao kao reketar sa zelenim svijetlom svojeg dobrotvora Čovića. I ta je istraga obustavljena. U veljači 2017. godine protiv Olega Čavke je donesena naredba o provođenju istrage u predmetu Džoker, jer je dogovarao ishode krivičnog postupka protiv Zorana Popovića, Banjalučanina optuženog za organizirani kriminal. No, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić poduzela je sve da se i ovaj predmet zataška. Ruka – ruku mije?

Dakle, Oleg Čavka korisiti svoju funkciju kako bi vodio neke svoje istrage pa vjerujemo da to neće više tako dugo moći raditi i da će mu pravosudni, policijski organi stati konačno na kraj. Strah od kriminala igra ključnu ulogu u procesu donošenja odluka lidera HDZ-a BiH i oni to dobrano koriste. Pokušaji destrukcije institucija države, Oleg i njegova kompanija koristili su kao mehanizme za političku trgovinu ili međusobne pritiske. Sada ovi protuzakoniti napadi na OSA-u BiH i njihovog šefa postaju opsesija koja ne će dobro završiti za Čavku.

Daljnji razvitak BiH u smislu sigurnosti, stabilnosti i zaštiti svakog državljanina u Bosni i Hercegovini može zaštititi jasno i očigledno jedino Obavještajno-Sigurnosna agencija (OSA) stoga je prozirno zašto se protuzakonito napada šefa te službe u BiH. Kada će tome doći kraj ostaje nam za vidjeti i pratiti ova događanja jer ovim činom Čavka, Čović, Dodik i kompanija ruše stabilnost i sigurnost cijele Bosne i Hercegovine.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: Izvor/ OSA – OBA BiH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI