MUP: Zapljena 16 tona duhana – Pokrenuta istraga protiv sedmorice preprodavača duhana

MUP: Zapljena 16 tona duhana – Pokrenuta istraga protiv sedmorice preprodavača duhana

Policijski službenici PU bjelovarsko-bilogorske su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije I organiziranog kriminaliteta te suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, Interventne jedinice policije PU Zagrebačke i službenicima Carinske uprave, Sektora mobilne jedinice proveli višemjesečno kriminalističko istraživanje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja nad sedmoricom hrvatskih državljana i to 24-godišnjakom, dvojicom 26-godišnjaka, 38-godišnjakom, 43-godišnjakom I 48-godišnjakom, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Naime, sumnja se da su 26-godišnjak i 38-godišnjak od svibnja do listopada ove godine u zajedničko djelovanje povezali ostale osumnjičenike na području Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke županije, Grada Zagreba i Primorsko-goranske županije, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi kupovinom većih količina duhana, njegovim skladištenjem i pripremom za prodaju te daljnjom prodajom većih količina rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske na ilegalnom tržištu na području Republike Hrvatske.

U cilju realizacije dogovorenog, 38-godišnjak i 26-godišnjak su pronalazili proizvođače duhana na području Virovitičko-podravske županije te od njih kupovali duhan u listu. Po njihovom nalogu su 43-godišnjak i 46-godišnjak kontaktirali proizvođače duhana te s njima dogovarali prodaju tako nabavljenog duhana. Nabavljeni duhan u listu s područja Virovitičko-podravske županije su 38-godišnjak i 26-godišnjak dovozili na područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a po njihovom nalogu i 43-godišnjak i 46-godišnjak. Kupljeni duhan u listu je po uputama 43-godišnjaka na područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije dovozio i 48-godišnjak. Duhan u listu deponirali su u skladištima koja su pronalazili 38- i 26-godišnjak. Za rezanje i pakiranje duhana bio je zadužen 26-godišnjak zajedno s drugim, za sada nepoznatim osobama, a radi njegove daljnje prodaje kupcima. Kupce su pronalazili i s njima dogovarali cijene i količine sitno rezanog duhana 38-, 26-, 24-,43- i 26-godišnjak, dok su ga obojica 26-godišnjaka, 24-, 46- i 48-godišnjak potom dovozili vozilima i predavali kupcima.

Na opisani način su u više navrata na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske kupili najmanje 4,5 tona duhana u listu od čega su u više navrata raznim kupcima prodali i predali najmanje 3, 3 tone sitno rezanog duhana. Time su Državni proračun Republike Hrvatske oštetili za iznos od najmanje 2.713.800,00 kuna na ime neplaćenih trošarina, dok su prodajom duhana ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 192.990,00 kuna koju su međusobno podijelili sukladno svojim ulogama i dogovoru.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja policijski su službenici zaplijenili skoro 4 tone duhana i tri rezačice duhana u dva skladišta na području Zagreba. Također su privremeno oduzeli nešto više od 1,5 tone duhana u transportu te nešto više od 700 kilograma sitno rezanog duhana od kupaca na području Rijeke i Zagreba. Po carinskim službenicima privremeno su oduzeta četiri vozila koja su se koristila za prijevoz duhana, odnosno dva kombi vozila i dva osobna vozila. Također su policijski službenici zajedno sa carinskim službenicima otkrili skladište na području Odre, čijom je jučerašnjom pretragom pronađeno i privremeno oduzeto 85 kutija sa duhanom (oko 120 kilograma duhana u kutiji), odnosno ukupno oko 10 tona duhana i tri ručna viličara.

Sveukupno je ostvarena zapljena oko 16 tona duhana – jedna od najvećih u Republici Hrvatskoj.

Uskok je pokrenuo istragu protiv sedmorice preprodavača duhana koje sumnjiči da su neplaćenim trošarinama državni proračun oštetili za najmanje 2,7 milijuna kuna.

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI