Pokrenut postupak protiv lidera HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragana Čovića: Potrošio novac namijenjen za spašavanje u slučaju zemljotresa, poplava i požara?

Pokrenut postupak protiv lidera HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragana Čovića: Potrošio novac namijenjen za spašavanje u slučaju zemljotresa, poplava i požara?

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa BiH, nakon nešto više od dvije godine, pokrenulo je postupak utvrđivanja sukoba interesa sada dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragana Čovića.

Prijava protiv Čovića podnesena je zbog sumnje u sukob interesa jer je HNS, na čijem je on čelu, a dok je istovremeno primao proračunski novac. Naime, Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH zabranjuje izabranim dužnosnicima vršenje dužnosti u nevladinim organizacijama ukoliko se one financiraju iz proračuna u iznosima većim od 10.000 KM godišnje. Čović je za predsjednika HNS-a izabran 2014. godine, Ovu informaciju potvrdila je Mira Pekić, predsjedavajuća navedene komisije, koja se sastoji od po tri poslanika i delegata iz Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, te direktora i dva zamjenika Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, piše Fokus.ba

BUDŽETSKI NOVAC

Kada je riječ o predmetu protiv Čovića, on stoji u ladici ove komisije još od 2018. godine. Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH trebala se još u februaru 2018. godine izjasniti o prijavi protiv tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, ali do izjašnjavanja nikada nije došlo zbog nedostatka kvoruma, ali i političkih opstrukcija s obzirom na to da su u toj komisiji i kadrovi HDZ-a.

Prijava protiv Čovića podnesena je zbog sukoba interesa, jer je Hrvatski narodni sabor (HNS), na čijem je čelu Čović, primao budžetski novac.

Dokumenti do kojih je tada došao Centar za istraživačko novinarstvo, pokazuju da je za organizovanje 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) 2017. godine HNS dobio ukupno 16.750 KM iz budžeta, i to Zapadnohercegovačkog, Kantona 10 i Posavskog kantona. Novac je isplaćen iz budžetskih rezervi kantona, namijenjenih za hitne i nepredviđene situacije, poput poplava, zemljotresa ili požara.

S druge strane, Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH zabranjuje izabranim zvaničnicima da vrše odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama ukoliko se one finansiraju iz budžeta u iznosima većim od 10.000 KM godišnje.

– Donijeli smo odluke da se pokrene postupak u slučaju Čovića, zatim Nenada Nešića, Mufida Memije i Siniše Gatarića. Sada komisija radi svoj posao i bit će pozvane osobe protiv kojih se vodi postupak, da se izjasne. Komisija će dalje prikupljati činjenice. Postupak se, inače, pokreće i na osnovu prijave i na osnovu finansijskog izvještaja zvaničnika i po službenoj dužnosti – kazala je Pekić.

NOVČANE SANKCIJE

On je dodala da će se na idućoj sjednici, ako se završe postupci, donijeti odgovarajuće odluke. Kazala je da su to uglavnom novčane sankcije po postojećem Zakonu o sukobu interesa ili su, u zavisnosti od slučaja, pozivi na ostavke.

Kada je riječ o Nešiću, Transparency International uputio je prijavu protiv njega zbog nespojivosti funkcija izabranog predstavnika i direktora javnog preduzeća. U konkretnim slučajevima, Nenad Nešić istovremeno obavlja funkciju v. d. direktora Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” d.o.o. Banja Luka i zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, piše Fokus.ba.

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI