POKAZIVANJE MOĆI! SAD raspoređuje šest stealth borbenih zrakoplova kako bi ojačao istočni bok NATO-a

POKAZIVANJE MOĆI! SAD raspoređuje šest stealth borbenih zrakoplova kako bi ojačao istočni bok NATO-a

SAD je rasporedio šest borbenih zrakoplova F-35 iz Njemačke u regije Baltičkog i Crnog mora kako bi ojačao istočni bok NATO-a nakon što je Rusija u četvrtak napala Ukrajinu.

Zrakoplov F-35 Lightning II američkog ratnog zrakoplovstva podržavat će NATO-ove pojačane misije zračne policije iz Estonije, Litve i Rumunjske.

“Suočavamo se s dinamičnim okruženjem, a raspoređivanje F-35 na istočnom krilu NATO-a poboljšava naš obrambeni položaj i pojačava interoperabilnost Saveza”, rekao je u priopćenju general Jeff Harrigian, zapovjednik američkih zračnih snaga u Europi.

To dolazi nakon što je američki ministar obrane Lloyd Austin u četvrtak naredio otprilike 7.000 dodatnih pripadnika u Europi, čime je ukupan broj raspoređenih posljednjih dana i tjedana na 15.000.

“Premjestili smo druge snage unutar Europe kako bismo uvjerili naše saveznike i odvratili rusku agresiju protiv NATO-a”, rekao je u četvrtak navečer tajnik Pentagona John F. Kirby.

Više od 90.000 američkih pripadnika sada je stacionirano u Europi.

Uz šest borbenih zrakoplova F-35, SAD također raspoređuje 20 jurišnih helikoptera AH-64 Apache iz Njemačke u baltičku regiju i desetak helikoptera AH-64 iz Grčke u Poljsku.

Ruske trupe i tenkovi napali su Ukrajinu sa sjevera, juga i istoka u četvrtak ujutro dok su ruski borbeni zrakoplovi izveli zračne napade na vojne objekte.

Od 22 sata ET u četvrtak, ruske snage bile su 20 milja izvan Kijeva, rekao je Austin zastupnicima, prenosi Axios. U glavnom gradu mogle su se čuti eksplozije dok su se ruske snage približavale.

Sjedinjene Države također traže načine za daljinsku obuku ukrajinskih snaga i opskrbu zemlji više obrambene opreme, rekao je Austin zastupnicima.

Američki predsjednik Biden je u četvrtak udario ruske banke, državna poduzeća, oligarhe i visokotehnološke sektore novom rundom sankcija, ali je više puta naglasio da se američke snage neće boriti protiv Rusije u Ukrajini, koja nije dio NATO-a.

“Naše snage nisu i neće biti angažirane u sukobu s Rusijom u Ukrajini. Naše snage ne idu u Europu kako bi se borile u Ukrajini, već kako bi obranile naše NATO saveznike i uvjerile te saveznike na istoku”, rekao je Biden na konferenciji za novinare Četvrtak.

“Kao što sam jasno rekao, Sjedinjene Države će braniti svaki pedalj teritorija NATO-a punom snagom američke moći. A dobra vijest je: NATO je ujedinjeniji i odlučniji nego ikad.”

Izvor/ Fox News/ Foto: (U.S. Air Force photo by Senior Airman Ali Stewart)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI