U Lori pokazana protuminska oprema donirana iz SAD-a

U Lori pokazana protuminska oprema donirana iz SAD-a

Protuminski ronioci Hrvatske ratne mornarice (HRM) u četvrtak su u vojnoj bazi Lori demonstrirali uporabu opreme namijenjene za otkrivanje i uklanjanje minskih naprava koju je HRM-u donirala ratna mornarica Sjedinjenih Američkih Država.

Na demonstraciji te opreme bili su nazočni zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Robert Kohorst. Posebnu pozornost nazočnih izazvala je besposadna ronilica kojom se pri spuštanju u more upravlja daljinskim upravljačem.

Kako je objašnjeno, ta ronilica ima podvodnu kameru koja snima podmorje radi otkrivanja sumnjivih predmeta, to jest mina, a takva aktivnost i prikupljanje informacija u podmorju izravno se prati na ekranu računala.

“Vrijednost ove opreme koju nam je donirao naš partner ratna mornarica SAD-a je više od 200.000 dolara, a do kraja godine dobit ćemo od njih još donacija”, rekao je novinarima komodor Raffanelli, ističući da je ta oprema iznimno važna zbog ocjenjivanja naših protuminskih ronilaca.

“Nadam se kako će naši protuminski ronioci nakon ocjenjivanja – evaluacije – biti spremni te ćemo ih sljedeće godine ponuditi NATO-snagama”, rekao je Raffanelli, dodajući kako suradnja hrvatske i američke ratne mornarice traje više od 20 godina.

Američki veleposlanik Kohorst je istaknuo kako mu je drago što je u splitskoj u pomorskoj bazi, gdje može vidjeti da je suradnja dviju mornarica, pogotovo s naglaskom na humanitarna pitanja, dobra.


“Dobro je da možemo nastaviti pružati potporu našem dobrom partneru Hrvatskoj i na ovaj način”, rekao je Kohorst.

Na novinarski upit vidi li američke F-16 avione na hrvatskome nebu odgovorio je kako smatra da će Hrvatska odluku koje avione želi donijeti uskoro.

“Nadamo se da će to biti F-16. Imao sam nevjerojatnu mogućnost jučer letjeti u simulatoru i nisam se srušio, bio sam uspješan. To je nevjerojatan avion i nadamo se da će se Hrvatska odlučiti upravo za F-16. I novi i rabljeni avioni imaju vrlo dobre mogućnosti, sposobnosti, tako da ćemo, što god Hrvatska odluči, mi biti zadovoljni”, rekao je američki veleposlanik Kohorst.


Komodor Raffanelli novinarima je odgovorio da je novoizgrađeni ophodni brod Obalne straže u završnoj fazi testiranja.

Po njegovim riječima, u tijeku je izrada konačnog izvješća koje će biti proslijeđeno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvartke generalu Mirku Šundovu, a on će ga proslijediti ministru obrane Damiru Krstičeviću.

“Na njima je da donesu odluku. Budite sigurni da će izvješće biti vrlo kvalitetno napisano i utemeljeno na činjenicama”, rekao je novinarima komodor Raffanelli. (Hina)

Foto/U.S. Ambasador Zagreb/Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI