Pojednostavljuje se pokretanje Europske građanske inicijative

Pojednostavljuje se pokretanje Europske građanske inicijative

Zastupnici Europskog parlamenta u utorak su usvojili pravila za jednostavnije pokretanje Europske građanske inicijative i pozvali države članice da razmotre smanjenje minimalne dobi za sudjelovanje sa 18 na 16 godina.

Pojednostavljenjem pravila nastoji se omogućiti što većem broju građana pokretanje i podržavanje novih inicijativa. Europski parlament usvojio je nova pravila za Europsku građansku inicijativu (ECI), s 535 glasova za, 90 protiv i 41 suzdržana.

“Europske građanske inicijative su važan instrument za promicanje i poticanje sudjelovanja građana u demokratskim procesima Europske unije i omogućuju im da utječu na plan rada europskih institucija”, rekao je u ponedjeljak na plenarnoj sjednici Povjerenik Europske komisije Andrus Ansip.

Prvi korak u pokretanju ECI je osnivanje “građanskog odbora” kojeg treba činiti najmanje sedam osoba s boravištem u barem sedam različitih država članica s pravom glasa na europskim izborima.

Kako bi ECI bio dostupniji građanima i unatoč tome što europske institucije nisu postigle dogovor o tome, zastupnici Europskog parlamenta pozivaju države članice EU-a da razmotre smanjenje minimalne dobi za sudjelovanje sa 18 na 16 godina.

Prijedlog inicijative podnosi se Europskoj komisiji koja razmatra mogućnost registracije, ovisno je li inicijativa unutar područja u kojemu Komisija ima ovlasti podnositi zakonodavne prijedloge.

Prema novim pravilima omogućit će se i djelomična registracija sve dok ključan dio inicijative nije očigledno izvan područja nadležnosti Komisije.

Nakon uspješne registracije Europske građanske inicijative Europski parlament će moći organizirati javnu raspravu s organizatorima inicijative, a oni početi prikupljati potpise.

Potrebno ih je prikupiti najmanje milijun iz četvrtine zemalja, ali i dostići najniži prag u najmanje sedam država članica, nakon čega Europska komisija odlučuje hoće li poduzeti ikakve mjere. U Hrvatskoj minimalan broj potpisnika iznosi 8250, dok je u Njemačkoj taj prag najviši, potrebno je prikupiti 72 tisuće potpisa.

Novi alati prilagođavaju se osobama s invaliditetom, a uspostavit će se i platforma za upravljanje, registar i web-stranice sa svim potrebnim informacijama.

“Novim pravilima se otvara širi prostor građanima da jednostavnije prikupe potpise, Komisija se obvezuje na stvaranje jedinstvene platforme za međusobnu komunikaciju, a Parlament na javna saslušanja”, rekao je za Hinu hrvatski eurozastupnik Jozo Radoš (GLAS/ALDE).

Potpisi će se moći prikupljati ukupno godinu dana putem besplatne, online usluge, na bilo kojem od službenih jezika EU-a, dok je na organizatorima izbor datuma početka prikupljanja.

“Važno je osigurati pristup instrumentima na svim službenim jezicima Europske unije, to je građanima jako važno”, poručila je u ponedjeljak tijekom plenarne sjednice španjolska eurozastupnica Izaskun Bilbao Barandica (ALDE).

Do sada su samo četiri inicijative prikupile potreban broj potpisa, a to su: – “Voda i odvodnja su ljudsko pravo! Voda je javno dobro, a ne roba!”, “Jedan od nas”, “Stop Vivisection” i kao posljednja “Zabrana glifosata”.

Inicijativama kojima je završeno razdoblje prikupljanja potpisa, a za koje Komisija još čeka informacije o broju potpisa su: “Europa je kontinent dobrodošlice, dopustite nam da pomognemo!”, “Zaustavimo ekstremizam” i “Minority SafePack – Milijun potpisa za raznolikost u Europi”.

Nova pravila bi se trebala početi primjenjivati početkom 2020. godine.

Najpoznatija Europska građanska inicijativa bila je “Zaustavimo TTIP” iz 2015., koja je uspjela premašiti dovoljan broj potpisa, ali, po stajalištu Komisije, nije bila u skladu s kriterijima.

Slučaj se našao pred Općim sudom EU-a a Komisija je potom objavila odluku prema kojoj inicijativa nije potpuno izvan njezine nadležnosti i registrirala ju u srpnju 2017., dok su je organizatori povukli godinu dana kasnije. (Hina)

Foto/ECI

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI