Inzko: SAD pojačava angažman u jugoistočnoj Europi uključujući i BiH

Inzko: SAD pojačava angažman u jugoistočnoj Europi uključujući i BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko ustvrdio je u četvrtak kako raste zanimanje SAD za stanje u jugoistočnoj Europi uključujući tu i BiH te kako vjeruje da će to imati pozitivan učinak na stanje u regiji, prenio je portal “Dnevnog avaza”.

“Drago mi je da, pored mase drugih golemih problema u svijetu, kao što su Bliski istok, Afganistan i druga velika žarišta, osjećam da američki interes i angažman za jugoistok Europe raste”, izjavio je Inzko za portal “Dnevnog avaza”.

Austrijski diplomat, koji je gotovo već desetljeće na poziciji visokog predstavnika za BiH, u posjetu je SAD gdje bi narednog tjedna pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda trebao predstaviti redovito šestomjesečno izvješće o stanju u BiH.

Sadržaj izvješća još nije objavljen, no izvjesno je kako će u njemu biti istaknut problem proistekao iz činjenice da BiH zbog međustranačkih prijepora već punu godinu dana nema novu vlast kao i da stabilnosti zemlje nastavlja prijetiti secesionistička retorika koja dolazi iz Republike Srpske. BiH nije dobila novo Vijeće ministara od listopada 2018., jer se vodeća bošnjačka i srpska stranka ne mogu usuglasiti hoće li nova vlast provoditi reforme nužne za približavanje zemlje članstvu u NATO-u.

Iz Banje Luke su u New York odlučili poslalati svoju ocjenu stanja u BiH, u kojoj su krivnju za neuspostavu vlasti prebacili na (SDA), a Inzka napali konstatacijom kako on u rukama i dalje drži “diktatorske ovlasti”. Izvješća koje vlada RS samoinicijativno šalje Ujedinjenim narodima već godinama nitko zapravo ne čita i njihova je jedina svrha poslužiti za unutarnju političku uporabu.

Inzko se, prije podnošenja svog izvješća u Washingtonu, sastao s dužnosnicima američke administracije zaduženim za Balkan, uključujući tu posebnog izaslanika State Departmenta za regiju Matthewa Palmera, kojega je Inzko opisao kao “iznimnog poznavatelja stanja” čija je prva suradnica donedavna veleposlanica SAD u Sarajevu.

“Ne treba zaboraviti ni ulogu bivše veleposlanice u BiH Maureen Cormack koja također odlično poznaje situaciju u tom dijelu Europe, a i visokopozicionirani pomoćnik državnog tajnika za vanjsku politiku je Philip Reeker, bivši direktor za Balkan i veleposlanik u Makedoniji. Ova koncentracija ekspertize i pojačan angažman u regiji od Sjeverne Makedonije do Bosne i Hercegovine su, rekao bih, dodatni i novi elementi u usporedbi s ranijim razdobljem”, kazao je Inzko. (Hina)

Foto: OHR BiH

 

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI