VELIKI GUBITAK Poginuli instruktor letenja i polaznik letačke obuke HRZ-a

VELIKI GUBITAK Poginuli instruktor letenja i polaznik letačke obuke HRZ-a

U tragičnoj nesreći pada školskog aviona ZLIN poginuli su su pripadnici Hrvatske vojske, natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić.

U tragičnoj nesreći pada vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403 koja se dogodila u četvrtak, 7. svibnja kod Biljana Donjih poginui su pripadnici Hrvatske vojske, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnik Marko Novković te polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulih pripadnika Hrvatske vojske.

Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive, znanje  usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina i svojim su pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišeni poziv, istaknuto je

Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji. Diplomirao je 2013. kao pripadnik XVII naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bio je i službeni komentator akro grupe Krila Oluje. Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Od 2019. pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“, gdje je letio na poziciji vanjskog desnog pratitelja. Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. Živio je u Zadru.

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. Rođen je 1995. u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika. Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine. Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta. (Hina)

Foto montaža Totalno.hr/ Izvor/ MORH/ HRZ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI