Merkel podržala EU perspektivu za zemlje zapadnog Balkana

Merkel podržala EU perspektivu za zemlje zapadnog Balkana

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je u svojoj tjednoj video-poruci perspektivu članstva u Europskoj uniji za zemlje zapadnog Balkana uz ispunjavanje uvjeta za članstvo moraju biti ispunjeni uoči summita zemalja te regije u sklopu Berlinskog procesa u petak u poljskom Poznanu.

„Zemlje zapadnog Balkana su naši europski susjedi koji imaju perspektivu ulaska u Europsku uniju ako za to ispune uvjete“, rekla je Merkel u svojoj video-poruci vikendom.

Rekla je kako, iako su ratni sukobi u devedesetima okončani, još uvijek postoji potreba za prevladavanjem mnogih sukoba.

„Danas je situacija mirna. No još uvijek imamo mnogo napetosti koje treba riješiti i mnoge zadaće moraju biti riješene kako bi sve zemlje zapadnog Balkana ispunile uvjete za ulazak u Europsku uniju. Taj put je još uvijek trnovit“, rekla je Merkel.

Ona se u video-poruci posvećenoj predstojećem summitu EU-a i zemalja zapadnog Balkana koji se u petak održava u poljskom Poznanu, osvrnula na pozitivan primjer rješenja sukoba oko naziva Sjeverne Makedonije što bi, kako je rekla, moglo poslužiti i kao primjer ostalima u regiji.

„Političkom hrabrošću, kako makedonskog premijera Zorana Zaeva tako i njegovog grčkog kolege Alexisa Tsiprasa, je pošlo za rukom riješiti taj sukob koji je trajao godinama. Ovaj pozitivni primjer bi trebao poslužiti kao ohrabrenje i za rješavanje problema u Bosni i Hercegovini i između Srbije i Kosova“, poručila je Merkel.

Njemačka kancelarka je najavila da bi na summitu, na kojem osim šest zemalja zapadnog Balkana sudjeluju i članice EU-a Hrvatska i Slovenija kao i Njemačka, Francuska, Austrija i Italija, glavna tema trebala biti izgradnja infrastrukture u ovoj regiji.

„Veliki problem, o kojem raspravljamo svake godine, je izgradnja i obnova infrastrukture. Za te potrebe je Europska unija na raspolaganje stavila znatna sredstva. No mi moramo podržati i primjenu projekata izgradnje cesta i pruga. Jer znamo da se ljudi češće posjećuju kada su povezani infrastrukturom“, zaključila je Merkel.

Balkanski proces zemalja zapadnog Balkana i EU-a pokrenut je 2014. na inicijativu Njemačke, Francuske i Velike Britanije. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI