MUP-u podnijeti zahtjev za označavanje ručnog i ostalog oružja iz kategorije C

MUP-u podnijeti zahtjev za označavanje ručnog i ostalog oružja iz kategorije C

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pozvalo je u ponedjeljak pravne osobe, obrte, udruge i građane da im podnesu zahtjev za označavanje ručnog i ostalog oružja iz kategorije C koje služi za izvođenje glasnog pucanja.

MUP je u priopćenju podsjetio kako su stupanjem na snagu Pravilnika o načinu ispitivanja i označavanja vatrenog oružja, oružja iz kategorije C i naprava, 21. lipnja 2018., stvoreni zakonski preduvjeti za provedbu odredbi članka 15. (stavka 13. i 14.) Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Tim odredbama propisano je da oružje iz kategorije C, koje se nalazi u posjedu pravnih osoba ili obrta ili udruga ili građana, a služi za izvođenje glasnog pucanja, pravne osobe, obrti, udruge ili građani dužni su označiti propisanom oznakom u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu navedenog Pravilnika, a označavanje obavlja MUP.

Sukladno navedenom, MUP je pozvao da im se podnesu zahtjev za označavanje ručnog i ostalog oružja iz kategorije C, koje služi za izvođenje glasnog pucanja.

Zahtjev, zajedno sa oružjem (kubure, puške, ručni i drugi mužari te slično), predaje se prema mjestu prebivališta vlasnika oružja policijskoj upravi ili policijskoj postaji, službi nadležnoj za upravne poslove. U zahtjevu je potrebno navesti podatke o vlasniku oružja (ime, prezime, OIB, adresa i broj telefona) te podatke o oružju (vrsta oružja).

Ministarstvo unutarnjih poslova će za svako označeno oružje iz kategorije C, koje služi za izvođenje glasnog pucanja, nakon označavanja izdati Potvrdu o označenom oružju kategorije C te istu dostaviti vlasniku tog oružja.

Ako vlasnik oružja iz kategorije C, koje služi za izvođenje glasnog pucanja, ne podnese zahtjev za označavanje u propisanom roku, oružje će se smatrati nelegalnim i sukladno članku 86. navedenog Zakona bit će oduzeto, a protiv odgovorne osobe, odnosno vlasnika oružja, sukladno odredbama članka 89. ili članka 91. istog Zakona, pokrenut će se prekršajni postupak, ističu iz MUP-a. (Hina)

Foto/Ilustracija-profimedia/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI