Podmornička kriza odgađa sastanak u Pittsburghu?

Podmornička kriza odgađa sastanak u Pittsburghu?

Podmornička kriza između Francuske, Sjedinjenih Država i Australije dovela je u pitanje održavanje prvog sastanka novouspostavljenog Vijeća za trgovinu i tehnologiju koji bi se po planu trebao održati sljedeći tjedan u Pittsburghu.

Veleposlanici država članica EU-a odgodili su pripreme za sastanak u Pittsburghu koji bi se trebao održati 29. rujna. Prema diplomatskim izvorima, Francuzi su predložili da se sastanak u Pittsburghu odgodi.

Glasnogovornik Komisije Eric Mamer u utorak je rekao da je “za sljedeći tjedan predviđen prvi sastanak Vijeća za trgovinu i tehnologiju i da Komisija sada analizira hoće li sklapanje AUKUS-a utjecati na održavanje predviđenog sastanka”.

Osnivanje Vijeća za trgovinu i tehnologiju objavljeno je u lipnju tijekom prvog posjeta novog američkog predsjednika Joea Bidena Bruxellesu, gdje je bilo pozdravljeno kao znak novog približavanja SAD-a i EU-a i nakon turbulentnog mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Sada je do krize došlo nakon što su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija sklopile sigurnosno partnerstvo (AUKUS) u pacifičkoj regiji. Slijedom toga Canberra je raskinula ugovor o kupnji konvencionalnih francuskih podmornica koji je 2016. vrijedio 40 milijardi američkih dolara, a danas puno više. Umjesto toga, Australija je naručila američke podmornice na nuklearni pogon.

Francuska je optužila saveznike da su joj „zabili nož u leđa”, pozvala na konzultacije svoje veleposlanike u Washingtonu i Canberri i optužila Bidenovu administraciju da se ponaša kao Trump.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen podržala je Francusku u intervjuu CNN-u.

“Jedna od naših država članica tretirana je na neprihvatljiv način i sada moramo znati što se dogodilo i zašto”, rekla je von der Leyen. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI