MUP: Uhićeni počinitelji odgovorni za požar vikendice na Braču 2017. godine

MUP: Uhićeni počinitelji odgovorni za požar vikendice na Braču 2017. godine

Policijski službenici nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku proveli su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, višemjesečno kriminalističko istraživanje kodnog naziva Lignja, javljaju iz MUP-a.

Tijekom jučerašnjeg dana na području Osijeka, Zagreba i Rijeke policija je uhitila 6 hrvatskih državljana, dok je jedna osoba nedostupna policiji. Sumnja se da su navedene osobe 1. travnja prošle godine u mjestu Postira na otoku Braču, u sastavu zločinačkog udruženja počinile kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 48-godišnji hrvatski državljanin, u vremenskom razdoblju od siječnja 2017. do danas na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine te SR Njemačke, povezao u zajedničko djelovanje 52-godišnjaka, 31-godišnjakinju i 40-godišnjaka kako bi počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, odnosno zapalili vikend kuću u vlasništvu 67-godišnjeg hrvatskog državljanina i njegove supruge.

S ciljem izvršenja kaznenog djela, a kasnije i prikrivanja povezanosti s počinjenjem osumnjičenici su pomno planirali i pripremali daljnje aktivnosti. Dolaskom do vikend kuće 1. travnja prošle godine navedene osobe su nasilno provalile balkonska vrata te u prizemlju i na katu kuće polili prostorije zapaljivom tekućinom. Uslijed otvorenog plamena došlo je do eksplozije i požara u kojem je 52-godišnjak zadobio teške tjelesne ozljede. Kako bi se organiziralo skrivanje, prebacivanje, boravak i liječenje teško ozlijeđenog 52-godišnjaka na području Bosne i Hercegovine, 48-godišnjak je povezao u zajedničko djelovanje spomenutu 31-godišnjakinju i još troje hrvatskih državljana 52, 48 i 29 godina starosti. Boravak i liječenje su organizirali na području Bosne i Hercegovine sve do siječnja 2018. godine, kada je ozlijeđeni 52-godišnjak otišao na područje SR Njemačke, a sve u cilju izbjegavanja kaznenog progona na području Republike Hrvatske. Potrebnu pomoć za njegov boravak na području SR Njemačke su mu pružali 48-godišnjak i 29-godišnjak.

Sumnja se da su navedeni hrvatski državljani sudjelovali u počinjenju kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329. Kaznenog zakona, u svezi kaznenih djela “Pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela” iz članka 303. stavak 1. Kaznenog zakona i “Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom” iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona.

Tijekom kriminalističkog istraživanja provele su se pretrage domova i pokretnih stvari osumnjičenih osoba. Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava protiv sedmero osumnjičenika, a koji su predani pritvorskom nadzorniku nadležne policijske uprave, stoji u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI