Odgođen početak suđenja za otpis duga Zdravku Pašaliću na koje se čeka skoro 20 godina

Odgođen početak suđenja za otpis duga Zdravku Pašaliću na koje se čeka skoro 20 godina

Na Županijskom sudu u Karlovcu, samo tri mjeseca prije roka apsolutne zastare, u ponedjeljak je trebalo početi suđenje bivšim članovima uprave Karlovačke banke Miji Bursiću, Sandri Cvitešić, Danku Seiteru i poduzetniku Zdravku Pašaliću za gospodarske zloporabe iz 1999. godine, ali je odmah i prekinuto, jer su okrivljenici tražili izuzeća više sudaca i državnih odvjetnika pa će o tome, među ostalim, morati odlučivati i Vrhovni sud.

Sutkinja Elma Kaleb Mamić kazala je da je sudu dostavljen anonimni dopis sa USB nosačem tonske snimke sjednice Nadzornog odbora od 10. lipnja 1999. kada se odlučivalo o otpisu pola duga klijentu banke Zdravku Pašaliću, čime je, prema optužnici, banka oštećena za 13,4 milijuna kuna.

Sutkinja je također rekla da su optuženici tražili suđenje zatvoreno za javnost, ali da glavna rasprava, na kojoj se o tome odlučuje nije ni započela.

Kako je okrivljena Sandra Cvitešić rekla Hini na hodniku suda radilo se o “otpisu pola iznosa rizičnog kredita” da bi se dobio barem dio novca i to odmah, jednokratno i time “spasila Karlovačka banka od još većih dubioza”. To je po njenim riječima i bio argument da Županijski sud u Karlovcu nekoliko puta nije potvrđivao optužnice već ih je vraćao Županijskom državnom odvjetništvu na doradu, što je trajalo godinama. Od Narodne su banke, kaže, imali rješenje da se potraživanja moraju naplatiti, u konkretnom slučaju tvrtka Zdravka Pašalića bila je blokirana, o svemu je odlučivao i nadzorni odbor i nitko od njih nije okrivljen.

Mijo Bursić pak dodaje da nakon dvadeset godina suđenje ‘jednostavno moralo započeti’ iako se zna da je tadašnji nadzorni odbor sa sedam za, jednim protiv i jednim suzdržanim glasom potvrdio njihov prijedlog otpisa pola Pašalićeva duga.

“Da apsurd bude veći tužitelji znaju da to nije bio jedinstven slučaj, zna se da je ista firma u Privrednoj banci dobila za dvostruko veći iznos otpis pola duga i to nitko ne smatra problemom, tu nema optužnica. Zašto nema, zato jer je i procjena revizora bila, kao i kod nas, da je pametnije naplatiti pola potraživanja jednokratno, nego čekati što će biti dalje. Štoviše, zna se da je ta firma poslije završila u stečaju i da bismo, da nismo dobili pola, odbijanje otpisa djela duga bio poslovno loš potez za Karlovačku banku”, rekao je Brsić.

No, tužiteljstvo s druge strane smatra da se ovaj predmet namjerno odugovlačio, jer je optužnica nakon cjelovite istrage podignuta još 2011. godine, a potom je do 2015. stajala na Županijskom sudu u Karlovcu kada je optužno vijeće prvi put održalo sjednicu. Vijeće pod predsjedanjem Ivana Perkovića je tri puta vraćalo predmet tužiteljstvu na doradu, koje je podizalo uvijek nove i dorađene optužnice, da bi 2018. godine optužno vijeće obustavilo postupak. Županijsko državno odvjetništvo se na nepotvrđivanje optužnice žalio Vrhovnom sudu, koji je aktivirao optužnicu te je danas trebalo početi suđenje.

Svjesna da apsolutna zastara nastupa 24. lipnja ove godine sutkinja je glavnu raspravu zbog zahtjeva za izuzećima morala odgoditi. Bude li suđenje završeno na vrijeme okrivljenici bi mogli biti kažnjeni i bezuvjetnim zatvorskim kaznama do deset godina, a ako padne u zastaru svi će biti slobodni.

U sličnom su slučaju za otpis duga poduzetniku Nikoli Hanželu isti sudionici već bili osuđivani. No, Danka Seitera je pomilovala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, dok je okrivljeni predsjednik uprave Vladimir Tvrdinić 2009. godine umro prirodnom smrću, samo nekoliko dana prije presude.

Predsjednica Grabar Kitarović je novinarima u ponedjeljak izjavila kako nije znala da se protiv Seitera, kojega je pomilovala, vodi još jedan kazneni postupak. (Hina)

Foto/Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI