PRAVDA JE POBJEDILA: Osuđen ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Zdravko Boras na suđenju u Splitu

PRAVDA JE POBJEDILA: Osuđen ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Zdravko Boras na suđenju u Splitu

Ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Federacije BiH Zdravko Boras, kojem se sudi po optužnici ODO-a Split za prijevaru, neslužbeno doznajemo osuđen je, da je uzimao invalidsku mirovinu iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine iako na nju nije imao pravo jer je istodobno bio zaposlen kao ministar u nama susjednoj zemlji BiH.

Ministar MUP-a u BiH Zdravko Boras  je prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Splitu zbog kaznenog djela Prijevare osuđen na kaznu zatvora od 1 godine koja se neće izvršiti ukoliko isti u roku od 3 godine ne počini drugo kazneno djelo.

Zdravko Boras svjesno HZMO-u nije prijavio svoje zaposlenje u Federaciji u BiH, i to u “cilju da nezakonito prima invalidsku mirovinu”, te je državu oštetio za 95 tisuća i 491 kunu. Boras je zasnovao radni odnos, a to nije prijavio, očito vjerujući da za to u Hrvatskoj nitko neće saznati. Okrivljeni je i prije ovog inkriminiranog razdoblja nezakonito primao mirovinu jer je bio zaposlen u Federaciji BiH.

Nadalje, kako stoji u presudi, Zdravko Boras u roku od 6 mjeseci od dana pravomoćnosti presude mora vratiti imovinsku korist pribavljenu navedenim kaznenim djelom u visini od 95.491 kunu (oko 25,200 KM) plus zatezne kamate.

Navedenu presudu izrekao je u utorak sudac Općinskog suda u Splitu Ante Unković. Na navedenu presudu Boras ima pravo žalbe višem sudu, ali je upitno hoće li se usuditi riskirati budući da se ovdje radi o težem obliku kaznenog djela Prijevare i može se dogoditi da viši sud izrekne strožu kaznu.

Ministar Zdravko Boras je u ranijim medijskim istupima navodio da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja, a ukoliko se njemu dokaže krivnja da će odmah podnijeti ostavku na mjesto ministra policije MUP-a ŽZH.

Krivnja mu je u prvostupanjskom postupku dokazana te ćemo uskoro vidjeti hoće li kod ministra prevagnuti moralna i društvena odgovornost ili će ipak unatoč presudi ostati na ministarskoj poziciji.

Autor/ Totalno.hr/Široki brijeg.info/ Foto: Radio Ljubuški

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI