SP Rusija: Dalić: “Pobijedili smo jer smo bolja momčad, ako Bog da bit ćemo svjetski prvaci”

SP Rusija: Dalić: “Pobijedili smo jer smo bolja momčad, ako Bog da bit ćemo svjetski prvaci”

Hrvatska nogometna reprezentacija ispisala je povijest izborivši plasman u finale svjetskog nogometnog prvenstva što je sasvim sigurno jedan od najvećih, ako ne i najveći uspjeh hrvatskog sporta.

Dalić se nakon utakmice na novinarskoj konferenciji pojavio u hvatskom dresu s brojem 18 poručivši kako hrvatska priča još nije završila.

“Ovo je za povijest, kako su se igrači držali i kakav su karakter pokazali. Međutim, mi nismo rekli zadnju riječ, guramo dalje i ako Bog da bit ćemo svjetski prvaci”, izjavio je Dalić.

Na pitanje zašto je Hrvatska pobijedila Englesku premda su brojni stručnjaci tvrdili kako je engleska vrsta favorit, Dalić je bio jasan.

“Zato jer smo bili bolja momčad u svim segmentima igre. Nismo ih podcijenili, analizirali smo ih, radili presing na zadnju liniju, pustili smo da im stoperi vode igru. Rekao sam na poluvremenu dečkima da nastave mirno, bez nervoze i gubljenja glave. Igrali smo bolje nego protiv Argentine. Rekao sam im da uživaju u nogometu i oni su uživali.”

Kazao je kako je ovo povijesni trenutak za Hrvatsku.

“Ovo je za Hrvatsku povijesni uspjeh. Ne znam je li manja država igrala u finalu. Mi igramo s Engleskom u Ligi nacija i ne znamo na kojem ćemo stadionu igrati, jer ga nemamo. To su naši uvjeti. Ali, mi imamo srce i ponos, to nas nosi.”

Hrvatski izbornik je poručio kako su njegovi igrači još jednom pokazali neviđenu volju i karakter. Nakon tri produžetka, novinare je zanimalo tko je hrvatski čarobnjak za fizičku pripremu.

“Htio sam mijenjati igrače, ali nitko nije želio izaći, svi su govorili da mogu. To je karakter. Zbog toga hvala i liječnicima i fizioterapeutima. Neki igrači su igrali s ozljedama, a dvojica su bila takoreći s pola noge, ali to se nije vidjelo. Kada sam slagao sastav nitko nije htio reći da ne može. U produžetku opet nitko nije htio van. To je karakter koji me čini ponosnim.”

Dalić je naglasio kako je upravo na tome najviše inzistirao.

“Na tome sam najviše inzistirao. Rekao sam u javnosti da ja te igrače ne mogu učiti nogomet, oni igraju sjajno, ja moram druge stvari napraviti. Možda je na početku bilo malo nepovjerenja, ali kako je turnir odmicao, sada su moji igrači jači od mene. Rekao sam da će ovaj turnir osvojiti karakterno jaka momčad. Bili smo tri puta u ponoru, no stalno smo se dizali. Pogotovo smo to danas pokazali. Mi smo takav narod, ponosni, karakterni, ne predajemo se nikad.”

Dalića i njegove momke sada očekuje Francuska. Prije 20 godina ‘Tricolori’ su zaustavili ‘Vatrene’ u polufinalu, sada slijedi okršaj u finalu.

“Kako se ne bih sjećao te utakmice. Vodili smo 1-0. Sada smo dobili priliku za uzvrat. Nije to osveta, to je nogomet, igrat ćemo, pa tko bude bolji.”

Dalić je naglasio kako momčad koja uđe u finale nema nedostataka.

“Francuska je jako kvalitetna momčad koja ima sjajne igrače. Čeka nas težak posao, ali mi smo spremni. Bit će to sjajna utakmica, vjerujem da ćete svi uživati.”

Naglasio je kako nema izgovora i alibija što je njegova momčad igrala tri produžetka.

“Tko nam je kriv kada to nismo riješili prije. Bit ćemo spremni. Netko je rekao da smo se pripremali samo za skupinu, što je malo čudno. Mi smo radili pripreme za finale i spremni smo za finale. Francuska je imala dan više odmora, ali nemamo pravo kukati, tražiti alibi.”

Dalić je poručio kako su i hrvatski navijači odnijeli pobjedu na tribinama.

“Ne znam jesu li bili brojniji, ali bolje su navijali. Zahvala našim ljudima, našim sjajnim navijačima, ali i cijeloj regiji. Dobivam poruke sa svih strana,” rekao je Dalić. (Hina)

Foto/Getty Images

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI