Po prvi put Hrvatska na ZOI u bobu dvosjedu i u bobu četverosjedu

Po prvi put Hrvatska na ZOI u bobu dvosjedu i u bobu četverosjedu

Prvi put nakon proglašenja hrvatske neovisnosti na predstojećim zimskim olimpijskim igrama koji će se održati od 9. do 25. veljače u Pjongčangu imat ćemo posade u bobu dvosjedu i u bobu četverosjedu.

Nakon što su Dražen Silić i Mate Mezulić devetim mjestom (2:01.03) u konkurenciji 13 posada bob dvosjeda na Sjevernoameričkom kupu u Lake Placidu osigurali olimpijsku “vizu” za ZOI 2018., dan kasnije uspjeli su to ostvariti i u posadi četverosjeda.

Sedmim mjestom na istom natjecanju hrvatski bob četverosjed također je potvrdio olimpijsku normu za ZOI u Pjongčangu. Pilot Dražen Silić te gurači Martin Marić, Mate Mezulić i Damjan Zlatnar zaostali su dvije sekunde i 87 stotinki iza pobjedničke američke posade. U drugoj vožnji ostvarili su šesto vrijeme, ali su u ukupnom zbroju ipak bili sedmi u konkurenciji devet posada.

Tako se obistinilo ono što je najavljivao strateg našega boba – Ivan Šola, koji je još početkom prosinca ustvrdio da je četverosjed po renkingu čvrsto među 30 posada za ZOI, te da imamo izgleda i u dvosjedu (29. mjesto), ali da to treba još potvrditi sredinom siječnja na posljednjem nastupu u SAD-u.

Naime, prema sustavu kvalifikacija za ZOI u Južnoj Koreji, normu ostvaruje po 30 posada boba dvosjeda i boba četverosjeda prema renkingu Međunarodne bob i skeleton federacije (FIBT) u sezoni 2017./2018., a Hrvatska je u skupini država koje imaju pravo na po jednu posadu u svakoj od spomenutih disciplina.

Šoli i njegovim izabranicima sada ostaje zadaća što optimalnijeg zatvaranja dviju posada. Dražen Silić je etablirani pilot i dvosjeda i četverosjeda, no, u konkurenciji gurača još su dvojica mogućih kandidata – Benedikt Nikpalj i Antonio Zelić.

Bob četverosjed treba imati i petog (pričuvnog) člana, ali u praksi to može biti i član dvosjeda, ukoliko nije iz “udarne” posade četverosjeda.

Hrvatski bobisti na ovaj su način održali tradiciju nastupanja na zimskim olimpijskim igrama, započetu na, za nas povijesnim, ZOI u Salt Lake Cityju 2002. godine.

Autor/HINA/Foto/FaH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI