PLENKOVIĆEV TAKTIČKI POTEZ: Ubacivanje Brkića u igru izvrstan je taktički potez otjerati birače od sadašnje predsjednice pa ih približiti Zoranu Milanoviću

PLENKOVIĆEV TAKTIČKI POTEZ: Ubacivanje Brkića u igru izvrstan je taktički potez otjerati birače od sadašnje predsjednice pa ih približiti Zoranu Milanoviću

Dva su moguća pristupa imenovanju Milijana brkića za šefa ostatka kampanje HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje. Prvo, može se tvrditi kako se Brkićevim ulaskom u igru aktualna predsjednica Grabar-Kitarović želi udaljiti od premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, budući da je premijer apsolutno najnepopularnija osoba među hrvatskim desnim biračima. Brkić bi, u takvom čitanju, trebao predstavljati HDZ koji je prihvatljiv radikalnoj nacionalnoj desnici. Brkićev ulazak u Kolindin stožer trebao bi označiti da se HDZ vraća Šuškovoj fazi, razdoblju od 1995. do 1998. godine, kada se Hrvatska demokratska zajednica bila pretvorila u ekstremističku desnu stranku.

Taj i takav Milijan Brkić, koji se ponaša kao da je izašao iz Šuškovih ideologema, trebao bi Kolindi GK osigurati golemu većinu Škorinih glasova, plus skoro sve glasove hrvatske dijaspore, plus potporu na crkvenim propovjedima iduću nedjelju, na kojima će većina župnika i poneki biskup preporučivati vjernicima da glasaju za sadašnju predsjednicu. Ova matematika naizgled ima smisla, piše Jasmin Klarić za portal Telegram.

Gospodin Brkić, kao kohezivni nacionalistički faktor, doista bi mogao ujediniti veći dio HDZ-ova biračkog tijela kao i radikalnu desnicu izvan HDZ-a. Predsjedničin je problem, međutim, u tome što se ovdje ne mora raditi ni o HDZ-u ni o desnici.

Naime, Stipe Mesić dvaput je uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima, a da iza njega nije stajala ni jedna politička stranka. Ivo Josipović pobijedio je na predsjedničkim izborima sa znatno većim brojem glasova nego što je bio tadašnji izborni potencijal SDP-a i njegovih saveznika.

I predsjednik Tuđman uvijek je na predsedničkim izborima dobivao više glasova od Hrvatske demokratske zajednice. Predsjednički izbori nisu stranački izbori. Uz stranačko biračko tijelo, koje je više ili manje lojalno i disciplinirano, na predsjedničkim izborima odlučuju oni birači, koji nisu stranački opredijeljeni.

Milijan Brkić među takvim biračima koji Kolindi Grabar Kitarović itekako trebaju, uživa otprilike nula posto ugleda. Andrej Plenković, koji je Milijana Brkića poslao u Kolindinu kampanju, u protekle je dvije godine učinio sve što može da istog tog Brkića, javno ozloglasi, te da ga eliminira iz stranačkog vrha.

Što znači da je Andrej Plenković izravno odgovoran za činjenicu da Milijan Brkić, kojeg se u državnim medijima dosta uvjerljivo optuživalo za sve moguće nečasne radnje, danas vjerojatno nema baš nikakav utjecaj među neopredijeljenim biračima.

Dapače, Brkićevo imenovanje za šefa predsjedničine kampanje moglo bi mnoge nepredjeljene birače, koji još razmišljaju o tome treba li glasati za Kolindu Grabar Kitarović, otjerati od sadašnje predsjednice pa ih približiti Zoranu Milanoviću. Ili ih naprosto, demotivirati da odu na birališta.

Imenovati osobu Brkićeve reputacije za šefa kampanje za izbor predsjednika Republike jednako je kontraproduktivno kao da ste sredinom devedesetih za šefa bilo koje HDZ-ove kampanje bili postavili Tomislava Merčepa, ili kao da za šefa Plenkovićeve kampanje postavite nesretnog Lovru Kuščevića.

Utoliko se Plenkovićevo uvođenje Brkića u predsjedničinu kampanju može interpretirati i kao završni, maestralno lukavi akt sabotaže protiv gospođe Grabar Kitarović. Andrej Plenković pametan je čovjek, koji se uoči drugog kruga predsjedničkih izbora pokušava dovesti u win win situaciju.

Ako Kolinda Grabar Kitarović ipak pobijedi on će dio zasluga za taj uspjeh pripisati sebi i snazi stranke koju vodi. Ako Kolinda Grabar Kitarović izgubi, Plenković će reći da se ne radi o njegovom porazu nego, eto, o porazu tad već bivše predsjednice i njezine kampanje na čelu s Milijanom Brkićem.

I tako će Plenković trajno neutralizirati Kolindu Grabar Kitarović i Milijana Brkića, ljude koji su omogućili da se Zoran Milanović vrati na “vlast”. Plenkovićevo ubacivanje Brkića u igru izvrstan je taktički potez, sa stanovišta Plenkovićevih osobnih interesa.

Nakon što se riješio Miroslava Škore a samim tim i cijelog proustaškog pokreta koji je preko Škore pokušao preuzeti HDZ, sada bi se premijer mogao riješiti Milijana Brkića i Kolinde Grabar Kitarović. I tako učvrstiti svoju vlast u Hrvatskoj demokratskoj zajednici do idućih parlamentarnih izbora.

A Zoran Milanović na Pantovčaku? Zoran Milanović na Pantovčaku ne može smetati Andreju Plenkoviću. Sjetimo se, uostalom, gotovo idilične kohabitacije Stjepana Mesića kao predsjednika Republike i Ive Sanadera kao predsjednika Vlade i HDZ-a. https://www.telegram.hr/price/kolindu-grabar-kitarovic-sve-je-ociglednije-maestralno-sabotira-predsjednik-vlade-i-hdz-a/

Izvor/ Telegram/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI