PLENKOVIĆEV HDZ je snažno uzdrman: “Nikada se u povijesti nije dogodila ovakva bježanija iz HDZ-a”

PLENKOVIĆEV HDZ je snažno uzdrman: “Nikada se u povijesti nije dogodila ovakva bježanija iz HDZ-a”

Dok HDZ-ovci u javnim nastupima pršte od optimizma i samouvjereno navješćuju još jednu veličanstvenu izbornu pobjedu, ponešto drugačije raspoloženje vlada na zatvorenim stranačkim sastancima. Iskusni stari lisci upozoravaju da moraju biti oprezni i da pobjeda ni izbliza nije tako sigurna. Pogotovo se to može reći nakon, kako je rekao naš sugovornik, tektonskih poremećaja koji su se dogodili u Vukovaru. HDZ je doživio veliki udarac od kojeg se u Slavoniji sigurno neće oporaviti do parlamentarnih izbora, piše Teleskop.hr.

„Nikada se u povijesti nije dogodila ovakva bježanija iz HDZ-a. Vlada velika zabrinutost. Javno se komunicira sigurna pobjeda, ali unutar stranke postoji velika zabrinutost”, kaže sugovornik portala Teleskop koji je otkrio o čemu su prije nekoliko dana razgovaralo na sastanku zagrebačkog ogranka utemeljitelja HDZ-a.

Mario Kapulica, nacionalni predsjednik utemeljitelja, prezentirao je istraživanje koje je pokazalo da vladajućoj stranci neki trendovi ne idu u prilog. Tako istraživanje pokazuje da najveći postotak ispitanika smatra da najbolje rješenje za Hrvatsku može ponuditi neka treća opcija. Uostalom, sva relevantna istraživanja pokazuju da HDZ i SDP jedva mogu zajedno dogurati do 60 posto glasova, dok treća opcija može računati na glasove više od 40 posto biračkog tijela.

Međutim, problem je u tome što treća opcija nije samo raspršena na ljevicu i desnicu, nego se teško može dogovoriti i kada se ideološki nalaze na istom polu kao što je to slučaj s Domovinskim pokretom Miroslava Škore i Mostom.

Iako je Andrej Plenković uvjerljivo dobio unutarstranačke izbore, još uvijek je jaka unutarstranačka oporba koja sada djeluje „izvaninstitucionalno” jer nema svoje predstavnike u vrhu stranke koju su „zauzeli” Plenkoviću odani ljudi. Nitko od Plenkovićevih oponenata ne želi javno istupiti, ali nije tajna de neki članovi HDZ-a, koji su sada u nemilosti, gledaju sa simpatijama „Penavinu revoluciju”. Stoga je moguće očekivati da HDZ-ovci na terenu sabotiraju svoju stranku i da potiho guraju Škorinu listu.

Na spomenutom sastanku Mario Kapulica je prenio utemeljiteljima da će HDZ u izbornu kampanju ići s desnocentrističkih pozicija jer su navodno suverenisti već zauzeli desnicu. Naš sugovornik s HDZ-ove desnice tvrdi da je zato Plenković „polovično” reagirao na Milanovićeve ispade u Okučanima. Najprije ih je osudio, a onda je rekao da bi spriječio HOS-ovu provokaciju da je znao da se sprema. Njegovo je tumačenje da Plenković tako želi približiti centrističkim glasačima.  Dobar dio utemeljitelja nije zadovoljan ni s reakcijom  Zdravke Bušić, koja nominalno zastupa  stranačku desnicu, i njezinom izjavom da  su HOS-ovci provocirali u Okučanima  te da  Za dom spremni  treba ostaviti po strani.

Kada je riječ o izbornim listama, Plenkovićev čovjek od povjerenja Mario Kapulica može računati na neku dobru poziciju, dok ostali zagrebački utemeljitelji , a  spominjali su se kipar Ivan Kujundžić i  sin  Ljilje  Vokić, mogu  biti sretni ako se uopće pojave na listama.

U raspravi se moglo čuti da Plenković i njegov tim imaju legitimitet sastavljati liste i određivati izbornu strategiju, ali i da će odgovarati ako poluče loše rezultate. Sugovornik portala Teleskop upozorava da je HDZ ugrožen u Slavoniji, ali da jednako loše stoji i u Zagrebu.  Doći će na naplatu  koalicija s Milanom  Bandićem, a  Zagrepčani su dodatno ogorčeni zbog loše reakcije  Plenkovićeve Vlade nakon potresa.

Izvor/ Teleskop.hr

Nakon “Penavine revolucije” u Vukovaru HDZ je snažno uzdrman: “Nikada se u povijesti nije dogodila ovakva bježanija iz HDZ-a”

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI