Marijana Petir: “Odbila sam Plenkovića i HDZ jer su me roditelji naučili da domovina, vjera i obraz nisu na prodaju”

Marijana Petir: “Odbila sam Plenkovića i HDZ jer su me roditelji naučili da domovina, vjera i obraz nisu na prodaju”

345 tisuća radno sposobnih stanovnika Hrvatske je napustilo zemlju, kazala je Marijana Petir u intervju za Vijesti.hr

S hrvatskom eurozastupnicom i nositeljicom nezavisne liste na izborima za Europski parlament, Marijanom Petir, RTL je razgovarao dan nakon što su u RTL-u Danas objavili rezultate Cro Demoskopa, prema kojem je Marijana Petir jako blizu osvajanja jednog mandata u EP-u.

Tu, ali i podršku u prikupljanju preko 11 tisuća potpisa za kandidaturu, i to u jako kratkom roku, Petir shvaća kao veliku podršku građana za njen rad u Bruxellesu i Strasbourgu.

Nezaobilazna tema su bili HDZ i Andrej Plenković, kao i Krešo Beljak i HSS. Petir se osvrnula i na veliki hrvatski problem – povlačenje malo sredstava iz EU fodnova.

O rezultatima ankete posljednjem Cro Demoskopu RTL-a

Pa sigurno su građani prepoznali sve što sam radila za njih tijekom mandata, prepoznali su moj rad i mene kao zastupnicu i vjerujem da će to pokazati još jednom na izborima 26. svibnja zaokruživši moju nezavisnu listu, listu 21.

O skupljenih preko 11 tisuća potpisa u vrlo kratkom roku

Pa to ne bi trebalo biti iznenađenje jer su me građani i potaknuli i motivirali za kandidaturu. Iz naroda sam došla, za narod sam radila i narod me podržao. I vjerujem da su i oni prepoznali da su sva moja zalaganja i sve što sam radila bili uz korist za Hrvatsku i građane.

O planovima i daljenjem radu u EP-u

Pa i dalje ću štititi hrvatske interese i interese građana. Tema kojoj sam posebno posvećena je poljoprivreda i ruralni razvoj. Ja bi voljela da Hrvatska koristi sve ono što smo osigurali na europskoj razini. Hrvatska ima osigurano 2,4 milijarde eura na europskoj razini za ruralni razvoj do kraja 2020. godine. Nažalost, ministarstva i Vlada su do sada povukli svega 31 posto što je puno premalo. Treba se tu uozbiljiti i pomoći poljoprivrednicima da povuku što više sredstava. Šteta je da novac koji smo osigurali ostane neiskorišten.

O slabom hrvatskom povlačenju novca iz EU fondova

Sigurno je na pšočetku bilo nekih početničkih grešaka jer se kasnilo s donošenjem operativnih programa koje Komisija mora odobriti. Bilo je problema i u provedbi natječaja, kada govorimo o poljoprivredi sjetimo se da je Komisija reagirala ustvrdivši da se natječaji namještaju pojedinim tvrtkama i tu možemo biti sretni da nam nisu uzeli cijelu sumu novca koji nam je bio odobren. Zatim, natječaji nisu logički povezani. Ako ne dođe do određenih promjena, bit će još problema. Prema mojim podacima, od 12,5 milijardi eura koji su nam na raspologanju u ovom proračunu, Hrvatska je povukla samo 12 posto, iz kohezijskih fondova 17 posto, a iz ruralnog razvoja 31 posto. To je bilo za jednu nedovoljnu ocjenu.

O suradnji s hrvatskim kolegama u EP-u

Sa svim kolegama sam imala dobru komunikaciju. Kako sam ja jedina Hrvatica punopravna članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, s njima sam dobro surađivala i imala podršku. Mogu istaknuti, u komunikaciji i radu, gospođu Maletić koja je bila posebno posvećena proračunu i fondovima i u tome dala svoj doprinos.

O Andreju Plenkoviću i HDZ-u

Premijer Plenković je ponudio mjesto na listi nakon što je pohvalio moj rad. Rekao je da bi volio da budem na listi HDZ-a, ali pod uvjetom da se učlanim u HDZ. To sam odbila jer su me roditelji naučili da domovina, vjera i obraz nisu na prodaju. Nikakva članska iskaznica me ne može učiniti boljom ili lošijom. Takav način pristupa je demotivirajući za mlade.

O radu Vlade RH Andreja Plenkovića

Sigurno je da je Vlada od početka bila suočena s nizom problema koji su tu godinama. Nije se reagiralo na neke izazove na koje se moralo odgovoriti. Spomenuli smo EU fondove. Ono što meni mladi kažu da ih brine su ti nepošteni uvjeti koji vladaju na tržištu i klijentelizam. Prema nekim statistikama koje ja imam, 345 tisuća radno sposobnih stanovnika Hrvatske je napustilo zemlju, od toga 60 tisuća obrazovanih. Netko se na to mora zamisliti. Mladi odlaze jer su nesigurni kako će im ovdje budućnost izgledati. Moramo stvoriti društvo koje će biti otvoreno i jednako za sve.

O Kreši Beljaku i HSS-u

On je uništio najstariju stranku u Hrvatskoj. On je promijenio sustav vrijednost i ono što članovi žive godinama. On je stranku podredio sebi i svojim osobnim interesima. Jednom diktaturom proleterijata on je isključio sve nas koji smo dobivali izbore. On je isključio mene i stotinjak članova koji su osvajali mandate za HSS. Susrećem ljude na terenu i kroz suze u očima mi govore da spasimo HSS. Ali, ja više nisam članica HSS-a. Uveo je faraonski sustav u kojem, ako mu se ne sviđate, vas samo izbaci. Postavio je sustav koji ni u vrijeme komunističke partije nije bio zabilježen. To je strašno. A ministar Kuščević dvije godine u ladici drži predstavke protiv Beljaka u kojima jasno stoji da je izabran na temelju lažnih delegata. Neke su županijske skupštine bile lažirane. O tome postoje potpisi delegata koji su navodno bili na Skupštini, a zapravo nisu bili. Zašto Kuščević to nije poništio je pitanje za njega i vrh HDZ-a.

O kandidaturi za predsjedničke izbore

Ne razmišljam uopće o tome. Želim ovu kampanju odraditi na najbolji mogući način. Nemam infrastrukturu, nemam novca, nije lako biti nezavisna zastupnica. Idem među ljude, slušam ih. Moramo pokušati u jednom zajedništvu, bez obzira na podjele, staviti glave na hrpu i pokušati pomoći da Hrvatska i naš narod žive bolje.

O izborima za EU parlament i zašto građani ipak trebaju izaći na EU izbore

Građani kreiraju sami svoju budućnost. A kreiraju je tako da biraju političare koji će se boriti za njihove interese. U EP-u donosi se gotovo 70 posto zakonodavstva koje i mi primjenjujemo u našem zakonodavstvu i zato nam ne smije biti svejedno tko će nas zastupati. Trebamo imati ljude koji imaju određene sposobnosti i znanja, ali i koji na prvom mjestu vole Hrvatsku. Tamo se radi 12 do 14 sati dnevno, ne možete uspjeti sami ako ne izlobirate kolege iz ostalih zemalja što znači da morate graditi dobre odnose, morate imati dobre argumente, morate biti dobro pripremljeni. Ja sam zahvalna svima koji su samnom surađivali i koji su mi bili potpora u zadnjih pet godina. Vjerujem da sam opravdala njihovo povjerenje, rekla je hrvatska eurozastupnica i nositeljica nezavisne liste na izborima za Europski parlament Marijana Petir.

Izvor: RTL/Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI