Plenković o borbenim zrakoplovima: Kod ovakve vrste nabave se jamstva ne traže “Kad analiza bude gotova i kad dobro promislimo kako dalje ćemo donositi nove odluke”

Plenković o borbenim zrakoplovima: Kod ovakve vrste nabave se jamstva ne traže “Kad analiza bude gotova i kad dobro promislimo kako dalje ćemo donositi nove odluke”

Premijer Andrej Plenković u petak je rekao kako nije bilo jamstva pri nabavi borbenih zrakoplova od Izraela jer to nije takva vrsta nabave, pa je najavio da će u idućem pokušaju kupnje aviona biti snažnije naglašen multiresorni karakter tog procesa.

“Te priče koje ljudi komentiraju promišljajući da je nabava višenamjenskih borbenih aviona jednaka nabavi stola – ne stoji. Ovo je bio proces “vlada prema vladi” i tu ovakvog jamstva nema niti se traži. Mi želimo odličnu suradnju i sa SAD-om dalje, što i imamo, i s Izraelom. Vidim da ima svakakvih komentara. Odnosi s SAD-om su jako dobri, odnosi s Izraelom su jako dobri i ostat će takvi. Nama je žao da do ove operacije nije došlo, a sada su najglasniji protivnici, oni koji su bili protiv nabave bilo kakvih aviona. Ili ih nisu imali hrabrosti nabaviti sami kad su imali priliku ili su govorili da su stare kante”, rekao je Plenković u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Otkrio je kako se još uvijek provodi detaljna analiza propale nabave izraelskih zrakoplova F-16 Barak, no kako smatra da su “dobro identificirali zašto se to dogodilo”, te da će zaključke odgoditi za još nekoliko dana, do saborske rasprave.

“Kad ta analiza bude gotova i kad dobro promislimo kako dalje ćemo donositi nove odluke”.

O izraelskoj ponudi je rekao kako je bila financijski razumna i činila se najkompletnija, da je proces koji je vođen između vlada bio vrlo detaljan i temeljit, te da je ona bila “bez mačka u vreći”, odnosno da je “bila takva da Hrvatska nije imala upitnika koliko će ju to koštati u budućnosti”.

Naglasio je i kako je Izrael pismeno preuzeo teret osiguravanja odobrenja takozvanog Transfera trećoj strani (TPT) kojom SAD dopušta daljnju prodaju oružja svoje proizvodnje.

“S druge strane, razgovori u SAD-u koji su obavljeni u State departmentu i ministarstvu obrane dali su zaključiti da će se takav transfer odobriti”, istaknuo je Plenković.

Zaključio je kako Hrvatska ima odlučnu suradnju s obje države, te kako će tako biti i u budućnosti.

Za mnoge “papere” – “non-paper”, “white-paper” – o kojima se priča u javnosti, premijer Plenković kaže da nije gledao papire, jer postoji stručni tim u Ministarstvu obrane.

Negira navode američkog veleposlanika Roberta Kohorsta koji tvrdi da je Plenkoviću dao dokument o avionima. (Hina)

Foto/Grgo Jelavic/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI