Plenković zadovoljan dogovorenim paketom novih čelnika EU-a

Plenković zadovoljan dogovorenim paketom novih čelnika EU-a

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon završetka summita EU-a u utorak u Bruxellesu izrazio zadovoljstvo dogovorenim paketom imena za nove čelnike europskih institucija.

“Mislim da s ovakvim rezultatom i kompromisom možemo biti zadovoljni. S aspekta hrvatske pozicije i naših nacionalnih interesa, mislim da je svatko od ovih kandidata, a osobito predložena predsjednica Komisije, izrazito dobro rješenje za Hrvatsku”, rekao je Plenković.

Nakon mukotrpnih pregovora, koji su trajali tri dana, čelnici zemalja članica dogovorili su paket novih čelnika – za novu predsjednicu Europske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća Belgijanac Charles Michel, za predsjednicu Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, a za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borrell.

“S Ursulom von der Leyen imamo sjajnu suradnju, ona dobro poznaje Hrvatsku, bila je kod nas i često smo se viđali na međunarodnim događajima. Uvjerena je u europski projekt, ima veliko iskustvo i vjerujem da će ona, kao prva žena na čelu Komisije, taj posao obavljati jako dobro”, rekao je Plenković.

Za Charlesa Michela premijer je rekao da s njim surađuje u Europskom vijeću već tri godine, da je Josep Borrell, koji je nedavno bio u Zagrebu, također dobro rješenje, kao i globalno poznata Francuskinja Christina Lagarde, čelnica Međunarodnog monetarnog fonda.

Plenković je ponovio da on u procesu izbora europskih čelnika nije bio kandidat, “niti je ta opcija uopće bila na stolu”, iako se o tome pisalo i spekuliralo u europskim medijima.

“Što se tiče Hrvatske,  mi smo već ostvarili mega pobjedu izborom Marije Pejčinović Burić. Svatko tko iole prati europsku politiku shvatit će da nije realno da jedna zemlja, koja ima otprilike 0,8 posto populacije, koja u proračun EU-a uplaćuje 1 posto, koja je samo šest godina članica, ima svoje ljude na svim mjestima i to u pet dana”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da su stvorene pretpostavke da se s ljudima koji su izabrani ostvari dobra suradnja u promicanju hrvatskih interesa u europskim institucijama.

“Mi smo ovdje akteri i to oni koji su igrali, mogu to slobodno reći, u kategoriji puno većoj nego što imamo kilograma, bez obzira što sam ja malo oslabio. Odigrali smo jako dobru utakmicu, svi nas respektiraju: i najveće i srednje i zemlje naše kategorije. I to se vidi. Ne može se preko noći ostvariti takva vrsta kredibiliteta, utjecaj se stječe radom, angažmanom i argumentiranim objašnjenjem i zalaganjem za svoje stavove kao što smo radili u protekle tri godine”, rekao je Plenković.

Na pitanje novinara je li se prepoznao u izjavi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je u ponedjeljak izjavio novinarima da su neki čelnici pokazivali osobne ambicije, čemu nije mjesto za stolom, premijer je odgovorio niječno.

“To nema nikakve veze. Ja sam ga to osobno pitao jer vidim da neki ljudi nastoje to interpretirati na taj način, od čega se on apsolutno ogradio i rekao da je to totalno netočno. Emmanuel i ja smo si dobri, vi znate da ja jako dobro govorim francuski, ima nas nekoliko koji to tamo možemo. Između nas postoji međusobno uvažavanje i svatko se zalaže za svoje stavove”, rekao je premijer.

Istaknuo je da će jučerašnji dan ostati zapamćen kao neobičan jer se prvi put dogodilo da dogovor dviju najvećih i najutjecajnijih država nije prošao. Njemačka i Francuska su došle na summit s prijedlogom da nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans bude predložen za predsjednika Komisije, a da Europskoj pučkoj stranci pripadne mjesto predsjednika Europskog parlamenta.

“Iz principijelnih stavova koje smo zastupali, i za koje smo uvjereni da su dobri, pokazali smo da i oni manji mogu nešto napraviti ako argumentirano zastupaju svoje stavove”, istaknuo je premijer.

Otkrio je kako su socijalisti i liberali zajedno htjeli izgurati da Europska pučka stranka ne dobije mjesto predsjednika Komisije te da su njihovi argumenti protiv kandidata pučana Manfreda Webera bili samo izgovor.

“Cijela utakmica se oko toga vodila. Mi nismo htjeli popustiti iz nacionalnih razloga. Željeli smo na mjestu predsjednika Komisije imati nekoga s kim želimo imati dobre i bliske političke odnose. Nema logike da budemo pobjednici u Parlamentu, a da naš kandidat nema najvažniju ulogu. To nismo mogli prihvatiti niti dopustiti. Ne dam da netko tko je bio drugi ili treći postane prvi, jednostavno ne dam, pogotovo ako smo u koaliciji. Uvjeren sam da smo napravili dobro”, rekao je Plenković, objašnjavajući svoje protivljenje ranije predloženom paketu po kojem je Frans Timmermans trebao postati predsjednik Komisije.

Koncept spitzenkandidata po kojem predsjednik Komisije treba biti onaj kojeg je pobjednička stranka na europskim izborima istaknula za svoga kandidata, ovaj put nije prošao, za razliku od 2014. kada je tako izabran Jean-Claude Juncker.

Plenković je rekao da za sljedeće europske izbore treba na vrijeme definirati što treba promijeniti u izbornom zakonodavstvu na razini EU-a i državama članicama.

Istaknuo je kako je predložio da novi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel napravi radnu skupinu koja bi analizirala što nije dobro u tom konceptu i da se na vrijeme naprave promjene ako se želi imati transnacionalne liste za sljedeće izbore.

Na upit koje resore očekuje za hrvatskog povjerenika i tko će to biti, Plenković je rekao da će se na jesen o tome obaviti rasprava u vladi i donijeti odluka.

Komentirao je i prepirku koju je pokrenuo bivši premijer i predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović.

“Bio bi on sretan da je Hrvatska bila ovako jaka kao sada dok je sjedio u Europskom vijeću”, rekao je.

Tekst i video/Hina/Foto/Copyright: European Union

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI