Plenković poslao oštru poruku Srbiji: Vulinovih 11 nenajavljeno ne može ući i točka

Plenković poslao oštru poruku Srbiji: Vulinovih 11 nenajavljeno ne može ući i točka

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i šef HDZ-a Andrej Plenković ponovo je u četvrtak opovrgnuo tvrdnje iz Beograda da je izaslanstvo srbijanske vojske koje je prošle subote pokušalo ući u Hrvatsku bilo najavljeno i cijeli je događaj ocijenio kao pokušaj provokacije.

“Vulinovih 11 ne može ući ako nisu bili najavljeni po propisu. I točka. Ne dopuštamo provokacije. To je bit”, kazao je Plenković na početku vladine sjednice.

Hrvatska i srbijanska ministarstva vanjskih poslova zadnjih su dana imala proturječne tvrdnje o tome je li izaslanstvo srbijanske vojske, koje je namjeravalo doći do Jasenovca, bilo najavljeno ili ne.

Plenković je ponovio da najave nije bilo. “Treba nazvati telefonom i reći ‘mi bi došli’ ili poslati diplomatsku notu. To je uobičajena praksa, to su propisi”, kazao je.

Premijer je govorio i o prošlotjednom posjetu Orašju, gdje su potpisani projekti potpore Hrvatima u BiH i odgovorio na kritike da se previše troši na Hrvate u BiH.

“Ima novca za Hrvate u BiH i bit će novca za Hrvate u BiH. Kao što ima za zdravstvene i prosvjetne djelatnike, mora biti novca za Hrvate u BiH i za Hrvate u Srbiji jer je to dio našeg političkog odabira, to je politika”, kazao je Plenković.

Istaknuo je da je odabir njegove vlade da se pomogne Hrvatima “u zemlji koja nam je susjedna, prijateljska, koju tretiramo s poštovanjem”.

“I želimo da njihov položaj, identitet, kultura, obrazovanje budu bolji. To su sve vrlo konkretni projekti i u tom smjeru ćemo nastaviti”, rekao je Plenković. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI