Plenković na aktualcu u Saboru poručio Petrovu: Vremena kada ste bili dio vladajuće koalicije su ‘tempi passati’

Plenković na aktualcu u Saboru poručio Petrovu: Vremena kada ste bili dio vladajuće koalicije su ‘tempi passati’

Zaiskrilo je u srijedu tijekom saborskog ‘aktualca’ između Čelnik Mosta Bože Petrova i premijera i šefa HDZ-a Plenkovića. Petrov je pitao premijera o odluci vlade iz 2016. o osnivanju Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije EU te ga je upitao zašto sastanaka tog povjerenstva nema iako bi se trebalo sastajati četiri puta godišnje te je opetovano prozvao ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić jer, kaže, takvim nesazivanjem krši odluku vlade.

“Vidim da se sa sjetom prisjećate vremena kada ste bili dio vladajuće koalicije, ali to su vam, gospodine Petrov, ‘tempi passati’, a što se tiče pregovora Srbije sa EU ovo tijelo koje je bilo osnovano kada ste vi bili u vladi je bilo Povjerenstvo. Ono što postoji sada, a vi akceptirate je da je priča dignuta na višu razinu i postoji redovita mjesečna i tjedna koodrinacija za vanjske i europske poslove koju vodi ministrica vanjskih i europskih poslova i koja detaljno prati tijek bilo čijih pristupnih pregovora, pa tako i sa Srbijom”, odgovorio mu je Plenković.

Da bi se nešto pratilo, ne mora biti kroz povjerenstvo koje osnovano tada, nego i kroz drugačiju formu, dodao je.

Mostovac Tomislav Panenić pitao je na ‘aktualcu’ premijera Plenkovića o projektima u kojima su uočene nepravilnosti u korištenju novčanih sredstava iz EU fondova.

Ako postoje utvrđeni iznosi, hoće li milijunske korekcije u EU projektima postati na kraju problem državnog proračuna?, pitao je.

Plenković se složio kako toga ima, ali i poručio da oni koji su pogriješili trebaju i odgovarati.

“Temeljem revizije uočili smo da ima odstupanja i to se događa, a odgovornost će snositi oni koji su ih napravili, a ima li kaznene odgovornosti i za to će odgovarati”, rekao je Plenković.

Kujundžić: U Splitu za desetak dana predstavljamo Nacionalni plan za borbu protiv raka

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je na saborskom ‘aktualcu’ kako će za desetak dana u Splitu biti predstavljen Nacionalni plan za borbu protiv raka.

“Zloćudne su bolesti narastajući problem medicine. Broj umrlih od zloćudnih bolesti je 15 tisuća godišnje i to smo prepoznali kao jedan od najozbiljnijih problema. Na tom tragu se prije godinu dana počelo raditi na programu, okupili tim vodećih stručnjaka u liječenju i terapiji zloćudnih bolesti i program je sačinjen. Javno predstavljanje će biti za desetak dana u Splitu”, rekao je Kujundžić.

Kujundžić je tako odgovorio na pitanje HDZ-ovog Vlatka Kopića koji ga je pitao o pripremi javnozdravstvenih sustava za borbu protiv karcinoma.

Ministar zdravstva je rekao i kako se radi o tome da se ne bavi samo liječenjem, već se koncentrira i na čimbenike rizika, osvješćivanje pučanstva, a naglasak je i na preventivnim programima. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI