Plenković: Važno postići dogovor o izbornom zakonu, Hrvatska je saveznica Bosni i Hercegovini

Plenković: Važno postići dogovor o izbornom zakonu, Hrvatska je saveznica Bosni i Hercegovini

HRVATSKI Premijer Andrej Plenković u petak je u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen razgovarao i o situaciji u Bosni i Hercegovini te je istaknuo da je nužan dodatan napor svih europskih zemalja da se postigne dogovor o izmjenama ustava i izbornog zakona i to na način da se poštuju prava sva tri konstitutivna naroda.

Plenković smatra da ne treba ići u nove parlamentarne izbore bez izmjena izbornog zakona.

“Stav hrvatske Vlade je vrlo jasan. Bolje dati još vremena za razgovore, pa ako treba i odgoditi predviđeni termin općih izbora u listopadu, nego ići u izbore po aktualnom sistemu”, ustvrdio je premijer, naglasivši da bi održavanje takvih izbora bilo loše za Bosnu i Hercegovinu, a osobito za Hrvate koji u njoj žive.

Istaknuo je i ovom prigodom da je Hrvatska saveznica Bosni i Hercegovini.

“Želimo, prije svega, da se napravi taj iskorak unutar Federacije BiH prema Hrvatima od strane Bošnjaka. Mi smo spremni učiniti sve da poboljšamo i međusobne odnose i da ubrzamo put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji”, poručio je Plenković.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je rekao da današnja međunarodna zajednica, što se tiče Bosne i Hercegovine, sve pojednostavljuje, ali „u tom pojednostavljenju ne možete gurnuti u stranu prava jednog naroda, koji je konstitutivan u toj zemlji“. Podsjetio je da su Hrvati 1992. glasali za samostalnost BiH i dodao: „Želimo učiniti sve najbolje za Hrvate u BiH, na najmudriji način”.

Kazao je i da u BiH ima puno disfunkcionalnosti i naglasio da „nećemo sad zabiti kao noj u pijesak glavu i držati status quo gdje zemlja ne ide naprijed, niti ide prema Europi, niti stvari unutar BiH dobro funkcioniraju“.

„Postoje tzv. prethodna politička pitanja, mi govorimo o prethodnom političkom pitanju, to je ustav, to je izborni zakon, to je dobro funkcioniranje gdje su svi zadovoljni“, rekao je Plenković i nastavio:

„Mi idemo u tom smjeru i zato pozivam još jednom na nastavak razgovora, tu je ključ rješenja.“

Piculin amandman kontraproduktivan i protiv Hrvatske

Komentirao je i amandman koji je supotpisao Tonino Picula, a HDZ-ovi zastupnici bili protiv u Europskom parlamentu.

„Amandman je kontraproduktivan, prvo je protiv Hrvatske, pa smo mu rekli ne, a drugo – neće ništa pridonijeti pronalaženju rješenja. Prioritet je riješiti ustav i izborni zakon“, kazao je Plenković u Bruxellesu.

Izvor/ Vlada RH/ Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI