Plenković: Ulazak u crveno na ECDC karti je očekivan, najbolji način zaštite je cijepljenje i pridržavanje osnovnih mjera

Plenković: Ulazak u crveno na ECDC karti je očekivan, najbolji način zaštite je cijepljenje i pridržavanje osnovnih mjera

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade u četvrtak kako je ulazak Hrvatske u crveno na ECDC karti očekivan s obzirom na porast broja zaraženih, budući da smo suočeni s puno zaraznijim delta sojem.

Otvarajući današnju, 75. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.

U povodu početka školske godine još je jednom uime Vlade zaželio uspješnu godinu svim učenicima, učiteljima, nastavnicima i profesorima.

Pritom je istaknuo kako je dobro da se nastava odvija u učionicama. Dodao je da za razliku od prošle godine kada nije bilo cjepiva protiv Covida-19, ono sada postoji, što će, uz element osobne odgovornosti i budnosti, osigurati da se škola što dulje odvija prema modelu A.

U kontekstu pandemije, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom turističkom sezonom, premda je danas prema karti ECDC-a u crvenom, nakon cijelog ljetnog perioda.

To je bilo očekivano, s obzirom na porast broja zaraženih, no istaknuo je da se u najvažnijem dijelu sezone u financijskom smislu ona odvijala bez ikakvih alarma koji bi ljude odvraćali od dolaska u Hrvatsku i na kraju došla u okvire od 70 do 75 posto rekordne 2019.

Najbolji način zaštite je cijepljenje i pridržavanje osnovnih mjera

Kada je riječ o pandemiji, premijer Plenković kazao je kako i dalje treba voditi računa o tome da smo suočeni s puno zaraznijim delta sojem, koji je i agresivniji i brži, što dovodi do većeg broja zaraženih.

“I dalje inzistiramo na tome da je najbolji i najučinkovitiji način da se zaštitimo cijepljenje. Mi smo sada došli na 52 posto odrasle populacije koja je procijepljena prvom dozom”, istaknuo je.

Još je jednom pozvao sve one koji su iz nekog razloga odgađali cijepljenje da to učine što skorije te dodao da cjepiva ima dovoljno i da se svatko može cijepiti bilo kada.

Pritom je podsjetio na elementarne mjere zaštite od virusa – prozračivanje, nošenje maske, higijene i fizičke distance.

“Apeliramo na sve da se ne opustimo kompletno”, rekao je.

Mjere koje su bile na snazi, dodao je, cijelo ovo vrijeme bile su primjerene i mentalitetu i balansu između zdravstvene zaštite i ekonomsko-financijskih i društvenih tokova.

Imamo određeni broj mjera koje su na snazi, no u usporedbi s mnogim drugima omogućujemo svo ovo vrijeme jako kvalitetan život.

Od današnjih deset preminulih, dvoje je bilo cijepljeno, ali starije dobi s brojnim komorbiditetima

Sada je važno, naglasio je premijer, držati što moguće nižim brojeve težih slučajeva, hospitaliziranih i preminulih.

“Od današnjih deset preminulih, dvoje je bilo cijepljeno, i ti ljudi koji su bili cijepljeni bili su izrazito starije dobi s komorbiditetima i u takvoj situaciji da, nažalost, ni cjepivo nije moglo pomoći”, poručio je.

Ponovio je još jednom činjenicu da su 93 posto svih preminulih imali više od 60 godina i apelirao još jednom na sve građane starije dobi da se cijepe, ako to još nisu učinili.

Što se tiče potpora tijekom krize uzrokovane pandemijom, predsjednik Vlade ponovio je da su njima očuvana radna mjesta, a sada Vlada nastavlja s ciljanim mjerama za određene segmente.

“Svi su preduvjeti tu da, nakon premoštavanja krize, zahvaljujući mjerama koje smo pravovremeno poduzeli, krenemo u ozbiljniji gospodarski rast”, poručio je.

Dodao je da će Vlada, u okolnostima poremećaja na tržištu, pronaći načina da pomogne stočarskom sektoru, kako bi i taj dio hrvatske poljoprivrede premostio krizu.

Osvrnuo se i na skori popis stanovništva istaknuvši kako se po prvi puta omogućava elektroničko popisivanje putem sustava e-Građani.

“Uvodimo po prvi puta mogućnost elektroničkog popisivanja kroz sustav e-Građani”, najavio je Plenković, a održat će se od 13. do 26. rujna, a nakon toga kreće uobičajeni način popisivanja putem popisivača kojih će biti oko osam tisuća.

Autor/ Totalno/ Izvor/ Vlada/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI