Plenković ublažava kritike iz BiH zbog dolaska Dodika u Zagreb

Plenković ublažava kritike iz BiH zbog dolaska Dodika u Zagreb

Hrvatski premijer Andrej Plenković nastojao je u srijedu ublažiti kritike iz BiH zbog dolaska vođe bosanskih Srba Milorada Dodika u Zagreb, rekavši da u tome nema “nikakve tajne” i da će će s njime razgovarati o infrastrukturnim projektima.

Srbijanski član kolektivnog predsjedništva BiH stigao je u Zagreb i odvojeno će se sastati s Plenkovićem i s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Hrvatski i bosnjački član državnog vrha kritizirali su ih što primaju Dodika, poznatog po tome što dovodi u pitanje opstanak BiH i zagovara otcjepljenje Republike Srpske.

Plenković kaže da ga je Milanović izvijestio o dolasku Dodika koji je izrazio želju da se tijekom boravka u Zagrebu sastane i s predsjednikom vlade.

“Nema nikakave tajne…Dogovorili smo da dok je tu da dođe u vladu da vidimo kakva je situacija…mostovi, ceste, niz pitanja o kojima moramo voditi računa. I to je sve”, izjavio je Plenković novinarima.

Razgovor s Dodikom opisao je kao “radni susret bez velike drame”.

“Ako ima situacija u kojima netko unutar teritorija BiH, netko u okviru RS-a ide s trasom autoceste koja treba srušiti kuće Hrvata koji tamo žive, onda je moja zadaća kao hrvatskog premijera da nazovem g. Dodika i kažem može li trasa ići nekim drugim putem”, rekao je Plenković.

Upitan može li Dodik s obzirom na svoje stavove biti partner Hrvatskoj, premijer kaže da je njegova pozicija o BiH jasna. “To je naša prijateljska, susjedna zemlja koju podupiremo u procesu unutarnjih reformi i na putu prema EU-u i NATO-u”, istaknuo je.

“Ja sam bio u Sarajevu, održao sjednicu vijeća ministara i hrvatske vlade, imao niz susreta i imat ću ih u budućnosti i s drugim akterima u BiH”, rekao je Plenković.

Bošnjački član predsjedništva BiH Šefik Džaferović upozorio je da susreti u Zagrebu ne mogu imati obvezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali da bi mogli imati negativne posljedice.

Hrvatski član Željko Komšić osobito problematičnim smatra to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojemu je doveo u pitanje opstanak BiH.

Milanovićev ured je ranije u ponedjeljak objavio da Dodik u Zagreb stiže kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH.

Visoki dužnosnik je rekao da se radi o široj Milanovićevoj inicijativi za obnovom dijaloga kojemu je cilj stabilnost susjedne države i zaštita prava Hrvata.

Na Pantovčaku su istaknuli da za susret s Dodikom znaju čelnici druga dva naroda u BiH koji će također biti pozvani u Zagreb. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI