Plenković u Maclju: Osuda zločina i pijetet prema žrtvama jedini je put zacjeljivanju rana iz prošlosti

Plenković u Maclju: Osuda zločina i pijetet prema žrtvama jedini je put zacjeljivanju rana iz prošlosti

Obilježavajući 76. obljetnicu Križnog puta, predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je u petak vijenac i zapalio svijeću pred zajedničkom grobnicom pokraj Spomen-crkve Muke Isusove u Maclju, poručivši da je osuda zločina i pijetet prema žrtvama jedini put k zacjeljivanju rana iz prošlosti.

“Pobjeda nad fašizmom, koji je i u Hrvatskoj nanio mnogo zla, bila je ključna za uspostavu demokratskih poredaka u Europi, no ponajprije u njenom zapadnom dijelu. I premda je zahvaljujući svom antifašističkom pokretu i otporu nacizmu Hrvatska iz Drugog svjetskog rata izišla kao pobjednica, trebala je čekati gotovo pola stoljeća do sloma komunizma i uspostave demokracije, da bi ostvarila svoju punu slobodu. Nažalost, strašni i masovni poratni zločini komunističkog režima također su bolno i traumatično razdoblje hrvatske povijesti. Stoga se danas s pijetetom prisjećamo tisuća ljudi, civila i razoružanih vojnika, koji su u kolonama smrti ubijani bez suda i zatrpani bez groba, od Bleiburga preko Tezna i duž Križnog puta”, naglasio je predsjednik Vlade Plenković.

Povijest ne možemo mijenjati, ali iz nje treba izvući pouke za budućnost. To počinje s jasnom osudom svakog totalitarnog režima i svih njihovih zločina te dužnim spomenom svake nedužne ljudske žrtve. To je jedini put k zacjeljivanju rana iz prošlosti i pogubnih podjela, za što se Vlada ustrajno zalaže. Bez toga nema nacionalnog jedinstva ni neopterećene budućnosti kakvu Hrvatska zaslužuje tri četvrt stoljeća nakon kraja Drugog svjetskog rata, istaknuo je.

“Stoga je naša trajna zadaća da njegujući kulturu sjećanja i s današnje povijesne distance razvijamo društvo utemeljeno na demokratskim vrijednostima u kojemu tolerancija i međusobno poštovanje mogu samo osnažiti našu iskrenu ljubav za domovinu. To je posebno važno radi naših mladih generacija koji će tek na poukama iz prošlosti i na vrijednostima Domovinskog rata moći graditi istinsko domoljublje i još bolju Hrvatsku”, poručio je premijer Plenković.

Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, priopćeno je iz Vlade Republike Hrvatske.

Foto: Press VLADA RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI